Косово се обявява категорично против идеята на Сърбия за балкански

...
Косово се обявява категорично против идеята на Сърбия за балкански
Коментари Харесай

Заражда се опасна идея, която ще съсипе Балканите и цяла Европа

Косово се афишира изрично срещу концепцията на Сърбия за „ балкански Шенген “. Бившият основен договарящ със Сърбия Едита Тахири съобщи пред локалната телевизия „ Ора нюз “, че предлагането на Белград би трябвало да се преглежда като неоюгославска наклонност, която ще навреди на Балканите и цяла Европа, написа Блиц.

Тя счита, че Балканите не се интересуват и не би трябвало да се интересуват от обединяване и отваряне на границите между тях, а към Европейския съюз.

„ Тази концепция не е нова. Това е неоюгославска наклонност и с нея не би трябвало да се прибързва.

И Албания не би трябвало да бърза с нея, доколкото съм чула към този момент е подхванала някакви стъпки. С този въпрос Европейски Съюз желае да си купи индулгенция, тъй като е изоставил Западните Балкани и не е бил в положение да ги причисли.

Балканският Шенген ще бъде стратегическа неточност, която ще има последствия както за Балканите, по този начин и за Европа “, сподели Тахири.

Сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си с министър председателите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама разиска „ отстраняването на пречките пред бизнеса и свободното придвижване на хора, артикули и услуги на Балканите “.

В реалност Сърбия под маската на икономическо съдействие се пробва да възвърне позициите си в района като хегемон, които бяха изгубени вследствие на кървавите войни в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век, прецизира БГНЕС.

От 2017 година Сърбия води настъпателна външна политика на Балканите. За това свидетелстват многочислените изявления на президента Александър Вучич и неговия външен министър Ивица Дачич, непосредствен сподвижник на починалия деспот Слободан Милошевич.

Първоначално Белград искаше да стартира концепцията за митнически съюз и общ пазар в границите на някогашна Югославия. Също по този начин Сърбия, която не е член на Европейския съюз и има огромни проблеми да извърши изискванията за едно сходно участие, си разрешава да дава обещания по какъв начин ще помогне за европейската вероятност на Македония и Албания.

Осъществяването на концепцията за Балкански Шенген в действителност ще възвърне стопански Югославия, по-точно Сърбия, ще закрепи нейната доминация в Западните Балкани. Това на собствен ред ще даде сили на Белград да продължи с арогантното си държание към своите близки съседи, от които е откъснала територия и население по време на огромните войни от първата половина на ХХ век.

Реализацията на сръбската концепция е рискова за всички балкански и европейски страни, тъй като желае да възроди една мини Югославска империя, този път на икономическа основа, която беше отречена от историята и почина, причинявайки тъга и страдалчество на милиони хора на нашия полуостров.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР