Косово реагира гневно срещу удостояването на австрийския писател Петер Хандке

...
Косово реагира гневно срещу удостояването на австрийския писател Петер Хандке
Коментари Харесай

Косово реагира срещу награждаването на Петер Хандке с Нобел

Косово реагира яростно против удостояването на австрийския публицист Петер Хандке с Нобелова премия за литература, съобщи Асошиейтед прес.

"В свят, цялостен с блестящи писатели, Нобеловият комитет избра да награди агитатор на етническа ненавист и принуждение. Нещо извънредно се обърка! ", разяснява в Туитър косовският дипломат в Съединени американски щати Вльора Читаку.

Гент Цакай, настоящият външен министър на Албания, който е от косовски генезис, също реагира яростно.

"Ужасен съм от решението да се удостои с Нобелова премия за литература човек, отричащ геноцида. На какъв срамен и неприличен акт сме очевидци през 2019 година! ", сподели Цакай.

Хандке отхвърля, че босненските сръбски сили са направили геноцид с избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница - кръвопролитие, което бе прието за геноцид от Международния арбитражен съд в Хага в няколко присъди против военни и политически водачи на босненските сърби по време на войната.

Австрийският публицист беше и един от съперниците на въздушните удари на НАТО против Сърбия по време на спора в Косово в края на 90-те години и по време на бомбардировките пристигна в Белград, с цел да поддържа режима на Слободан Милошевич. През 2006 година той приказва на погребението на Милошевич.

Операцията на НАТО бе подхваната, с цел да се приключи кървавият спор в Косово. През 2008 година някогашната сръбска област Косово разгласи самостоятелност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР