Косово отмени 100-процентовите мита за стоки от Сърбия и Босна

...
Косово отмени 100-процентовите мита за стоки от Сърбия и Босна
Коментари Харесай

Косово отмени митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Косово анулира 100-процентовите мита за артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина, с което отвори път за възобновяване на договарянията за нормализиране на връзките със Сърбия, съобщи Асошиейтед прес.

Министър-председателят Албин Курти сподели, че мярката влиза в действие от през днешния ден.

Той съобщи, че желае сръбските артикули, изнасяни за Косово, да имат документи, удостоверяваща качеството им, каквато имат косовските артикули, изнасяни за Сърбия.

Сърбия би трябвало да отстрани бариери като недопускането на коли с косовски регистрационни номера и чужденци, идващи от Косово, сподели Курти.

" Искаме тъждество, тъй като се усещаме дискриминирани ", сподели Курти.

Косово ще даде на Сърбия период до 15 юни за реципрочни дейности, а в противоположен случай митата ще бъдат възобновени. Митата върху босненските артикули бяха вдигнати абсолютно, само че Курти прикани управлението на страната да анулира визовия режим за косовски жители. Косово наложи наказателните мита през ноември 2018 година поради опитите на Сърбия да блокира приемането на Косово в интернационалните организации.

По-рано Курти сложи като условия за повдигането на митата Сърбия да спре акцията си против признаването на Косово за страна. Той обачене загатна това във вчерашното си изказване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР