Косово очаква Сърбия да отмени издаването на временни документи за

...
Косово очаква Сърбия да отмени издаването на временни документи за
Коментари Харесай

Косово предвижда реципрочни мерки срещу Сърбия за временните документи

Косово чака Сърбия да анулира издаването на краткотрайни документи за косовски жители, влизащи в Сърбия, според последното съглашение сред двете страни, съобщи министърът на вътрешните работи на Джелял Свечля. В снощно изявление за косовската държавна телевизия RTK Свечля сподели, че в случай че сръбските управляващи не съблюдават съглашението от среднощ, тогава Косово също ще стартира да издава документи за влизане и излизане на жители от Сърбия, които пресичат междудържавната граница.

„ Има единствено един вид и естествено ще има реакция от наша страна, в случай че този вид не действа. И по този начин, съгласно информацията, с която разполагаме, анулирането на входно-изходни документи (за косовски жители, влизащи в Сърбия) ще стартира в среднощ (на 31 август). Ако това не се приложи, несъмнено, ние сме подготвени да въведем входно-изходни документи за сръбски жители, влизащи в Косово “, сподели Свечля.

От през днешния ден, 1 септември, би трябвало да влезе в действие решението на държавното управление в Прищина за взаимност към Сърбия във връзка с документите за пътешестване.

С посредничеството на емисарите на Европейски Съюз и Съединени американски щати Мирослав Лайчак (специален делегат на Брюксел за разговора сред Белград и Прищина) и Габриел Ескобар (специален делегат на Вашингтон за Западните Балкани), които посетиха двете страни предходната седмица, управляващите в Косово и Сърбия се споразумяха да отстранен изцяло спомагателните процедури за прекосяване на жители от една страна в друга. Това значи, че от среднощ не би трябвало да се издават спомагателни краткотрайни документи за пътешестване, каквато е практиката на сръбската страна от последните 11 години и каквато косовска страна искаше да вкара като взаимност. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР