Косово обяви ден на траур след неотдавнашните убийства на две

...
Косово обяви ден на траур след неотдавнашните убийства на две
Коментари Харесай

Ден на траур в Косово след убийствата на две жени

Косово разгласи ден на печал след неотдавнашните убийства на две дами , съобщи Агенция Франс Прес.

Националният байрак се развя на половин мачта, а министрите разискаха по какъв начин да защитят по-добре своите жители.

От сутринта телевизионните канали излъчваха класическа музика, а всички обществени церемонии бяха отсрочени за един ден, откакто президентът Вьоса Османи разгласи формален печал.

Решението на Османи от 16 април беше оповестено след новината, че същия ден в Пея е била убита жена - второто сходно ликвидиране за пет дни в Косово.

Само предходната вечер няколкостотин души стачкуваха пред Министерството на правораздаването с апел за по-строги ограничения против насилието , учредено на пола, след първото ликвидиране.

Османи се срещна с министрите на правораздаването и на вътрешните работи, както и с началника на полицията, с цел да обсъдят " тревожната наклонност на убийства на дами ", се споделя в изказване на канцеларията на президента.

Те са разгледали " незабавната нужда от подсилване на всички механизми в границите на институциите за сигурност и правосъдната система за отбрана на живота на жителите.

" На срещата беше разисквана и нуждата от по-високи санкции и нужните промени в Наказателния кодекс на Косово ", се добавя в изказването.

В изявление след срещата министърът на правораздаването Албулена Хакшиу съобщи за неотдавнашните убийства: " Тези безчовечен действия и чудовищни дейности унищожават освен живота на жертвите, само че и живота на техните фамилии и обществото. "

В обособени изказвания прокурорите и полицията обявиха, че съпрузите на двете жертви се проверяват като обвинени за убийствата и са арестувани.

При първото ликвидиране прокурорите обявиха, че дамата е била убита от брачна половинка си в град Феризай на 12 април.

От 2010 година насам в страната с население от едвам 1,8 млн. души са регистрирани 55 случая на ликвидиране на дами .
Миналата година полицията е записала повече от 1100 случая на принуждение , учредено на пола, само че съгласно правозащитни групи те са доста повече.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР