Косово и Сърбия се договориха за регистрационните табели на автомобилите

...
Косово и Сърбия се договориха за регистрационните табели на автомобилите
Коментари Харесай

Косово и Сърбия се споразумяха за номерата на автомобилите

Косово и Сърбия се договориха за регистрационните табели на колите на косовските сърби и с следващи договаряния до късните часове на нощта, с посредничеството на Европейския съюз, беше избегната рискова ескалация на напрежението с непредвидими последствия, съобщи БНР.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел изясни:

" Сърбия се задължава да приключи издаването на нови регистрационни табели с означение на градове в Косово. Това беше главният проблем. Косово пък се задължава да не ползва решението си за пререгистрация на колите със сръбски табели ".

Табели с обозначение " Република Косово ", което за Сърбия е недопустимо, тъй като тя не признава отцепването на Косово.

Борел добави, че идните дни ще предложения представители на Белград и на Прищина, с цел да стартират да договарят за дефинитивно сложно съглашение.

Косовският министър председател Албин Курти изясни пред Народното събрание в Прищина, че таман това е най-важната част от снощния контракт:

" Най-важното в снощното съглашение е посочената цел - двете страни да се договорят не по-късно от идната пролет за цялостна нормализация на връзките, според предлагането от Европейски Съюз, подкрепено съответно от Франция и Германия ".

Когато това бъде реализирано, изясни Курти, казусът с автомобилните номера ще се реши автоматизирано.

В Белград президентът Александър Вучич обаче беше безапелационен:

" Не сме заинтригувани от взаимно признание с Прищина. Ни минимум не сме заинтригувани. Умеем сами да си вземаме решенията и добре знаем от какво има потребност страната ни ".

Вучич дефинира като " тактическа победа " компромисното решение за регистрацията на колите. Това обаче е било единствено едно от изискванията за завръщане на сърбите в косовските институции, уточни той. И настоя Прищина да даде зелена светлина за основаване на Общност на сръбските общини в Косово.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР