Косово и Сърбия не могат да бъдат третирани еднакво, когато

...
Косово и Сърбия не могат да бъдат третирани еднакво, когато
Коментари Харесай

Вьоса Османи: ЕС да реагира на сръбските тенденции за дестабилизация

Косово и Сърбия не могат да бъдат третирани еднообразно, когато става въпрос за изразителност, подтикваща към война. Европейският съюз би трябвало да реагира на „ дестабилизиращите трендове на Сърбия ”, съобщи президентът на Косово Вьоса Османи след срещата си в Прищина с албанския президент Байрам Бегай.
Вьоса Османи, президент на Косово
Реакцията на Османи е във връзка апела на Европейския съюз водачите на Косово и Сърбия да сложат завършек на разпалващата омраза изразителност като разгласи, че ще ги държи виновни за каквато и да било ескалация на обстановката в района.

„ Очакваме Европейски Съюз да се разгласи по-категорично против дестабилизиращите трендове на Сърбия по отношение на целия район – тези трендове се поддържат и служат на ползите на Русия. Не може да има еднообразно отношение към двете страни, когато Сърбия очевидно е агресор и е тази, която употребява изразителност, подтикваща към война в Косово, както и към дейности, нарушаващи мира и стабилността на страната ”, акцентира Османи.

Реакцията на Европейски Съюз

Реакцията на Европейски Съюз беше провокирана от поредицата от разногласия сред висши чиновници в Сърбия и Косово поради възходящото напрежение. Именно министър председателят на Косово Албин Курти сподели, че има риск последните събития на север да прераснат във въоръжен спор, а президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че има информация, че Прищина се готви да " унищожават " сърбите в Северно Косово.

Албанският президент Бегай акцентира, че Косово е посочило въздържаност по време на неотдавнашното напрежение на север на 31 юли и 1 август, когато локалните сърби блокираха пътища, с цел да изразят несъгласието си против решенията на Косово по отношение на сръбските регистрационни номера и документи за идентичност.

Според президента на Албания, разговорът сред Косово и Сърбия с посредничеството на Европейски Съюз е единственият метод Белград да разбере, че „ действителността на без значение Косово е необратима ”.

„ Формулата за решение на разговора Косово – Сърбия, препоръчана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, като изчерпателен контракт за нормализиране на връзките, е фокусирана върху взаимното признание. Или върху позицията, повторена от канцлера Олаф Шолц, че признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия е условия за участието на Сърбия в Европейски Съюз, са окуражаващи за нашите старания за реализиране на правнообвързващ контракт, който точно дефинира взаимното признание, участието на Косово в Организация на обединените нации и Европейски Съюз, както и съответното отнасяне на малцинствата, според Конституцията на Косово ”, сподели Байрам Бегай.

Президентът на Албания изрази поддръжката си за участието на Косово в интернационалните институции като Европейски Съюз и НАТО и съобщи, че Тирана ще работи за премахването на шенгенските визи за жителите на Косово. /БГНЕС

Прищина / Косово
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР