Косово и Албания подписаха споразумение, което ще позволи да съгласуват

...
Косово и Албания подписаха споразумение, което ще позволи да съгласуват
Коментари Харесай

Косово и Албания договориха стъпки към обща външна политика

Косово и Албания подписаха съглашение, което ще разреши да съгласуват външната си политика и да обединят дипломатическите си задачи, заяви " Болкан инсайт ".

Според изданието мярката, оповестена при посещаване на косовския външен министър Беджет Пацоли в Тирана, надали ще докара до съществени последствия.

Пацоли написа в " Туитър ", че друга стъпка, която следва на Албания и Косово, е да обменят личен състав и опит, с цел да пазят националните си ползи. " Това е огромна стъпка напред за сливане пред света, " написа той. Според албанския му сътрудник, също коментирал новината в " Туитър ", документът " отваря нови хоризонти за общо институционално деяние. " Той е скъп, " до момента в който вървим все по-близо до дълбока национална интеграция. "

Eксперт, представен от изданието, счита, че става дума по-скоро за " патриотично шоу " - двете страни към този момент са заявявали сходни планове, само че в действителност имат разнообразни външнополитически цели.

Косовският президент Хашим Тачи неотдавна приказва още веднъж за обединяване на Албания и Косово, откакто предлагането за гранично съглашение със Сърбия не се реализира, а в понеделник прикани и парламентите в Тирана и Прищина да " одобрят изказванията на волята на хората да живеят в една страна ", продължава " Болкан инсайт ". Премиерът Рамуш Харадинай бе по-предпазлив пред медиите и въпреки да сподели, че това е " план от век ", дефинира като най-важно " премахването на бюрократични и административни спънки " в сътрудниеството сред двете страни.

Миналата година албанският министър председател Еди Рама отиде по-далеч и позволи опцията Прищина и Тирана да имат общ президент, само че получи предизвестие от Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР