Косово и Албания обявиха, че ще бойкотират церемонията на 10

...
Косово и Албания обявиха, че ще бойкотират церемонията на 10
Коментари Харесай

Косово и Албания бойкотират връчването на Нобел за литература на Петер Хандке

Косово и Албания оповестиха, че ще бойкотират церемонията на 10 декември по връчване на Нобелова премия за литература на австрийския публицист Петер Хандке, който двете страни считат за обвързван с войните в някогашна Югославия, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Хандке беше съперник на въздушните удари на НАТО над Сърбия, подхванати, с цел да прекратят спора в Косово в края на 90-те години, а през 2006 година държа тирада на погребението на сръбския водач Слободан Милошевич.

Косовският външен министър Беджет Пацоли заяви, че е инструктирал посланика в Швеция да бойкотира церемонията, като добави, че публицист, който е " подкрепял Милошевич и неговия геноцид в Босна и Косово, не заслужава Нобелова премия ".

От взаимност с косовските албанци албанският дипломат в Швеция също няма да участва на церемонията, заяви албанското външо министерство през днешния ден, акцентирайки, че Хандке е бил покровител на Слободан Милошевич, " касапина на Балканите ".

На заглавната страница на косовския в. " Коха диторе " през днешния ден е изобразен Милошевич, аплодиращ Хандке, който получава Нобеловата премия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР