Косопадът е сред най-често срещаните естетични проблеми, с които се

...
Косопадът е сред най-често срещаните естетични проблеми, с които се
Коментари Харесай

Причини за появата на косопад и решения

Косопадът е измежду най-често срещаните естетични проблеми, с които се сблъсква актуалната жена. Хормонален дисбаланс, стрес, нездравословно хранене, бременност и раждане са измежду главните аргументи за появяването му.

Вижте кои са факторите, обуславящи появяването на косопада и по какъв начин може да се справите с този сериозен проблем.

Какво съставлява косопадът?

Алопеция е медицинският термин, който обобщава всички необикновени форми на косопада. Здравата човешка коса е формирана от приблизително 100 000-150 000 косъма. Според кожните лекари е признато за обикновено дневно да падат по към 50-100 косъма.

При по-голям размер на косопада обаче би трябвало да се търси повода за това положение и надлежно неговото лекуване.

Защо се появява?

Причините за косопада варират при всеки човек. При някои хора въздействие оказват външни фактори, до момента в който при други повода може да се крие в хормонални проблеми или автоимунно заболяване.

Основните аргументи могат да са:

Наследствен фактор. Оплешивяването постоянно се предава посредством гените. Ако вашите родители са имали проблеми с растежа на косата, доста е евентуално и вие да имате. Макар че това е по-видимо при мъжете, дамите също не са застраховани от олисяване.

Стрес – физически и прочувствен. Тежките загуби на близки хора, проблемите в фамилията, грижи за болен непосредствен, бракоразвод, проблеми в работата – това са все аргументи, които могат да увредят здравето на косата ви. В съпоставяне с физическия стрес увреждането е по-малко, само че е допустимо.

Травми. Понякога при тежки физически контузии, хирургически интервенции, болести, а в някои случаи даже и грип, могат да провокират косопад. Когато организмът преживее сходен травматичен стрес, избутването на косъма от корена може да се форсира и това да провокира по-скорошно опадане.

Бременност. Тя също се причислява към физическия стрес, защото в тялото настъпват голям брой хормонални проблеми. В някои случаи това води до косопад. Много по-често това се случва директно след самото раждане, а не по време на бременността. Обикновено този проблем отшумява след няколко месеца.

Липса на протеин. Ако приемът на протеини в хранителния ви режим е непълен, оредяването на косата ви може да е обвързвано с това. Протеините са свързани директно с построяването на косъма. Дефицитът им ще се отрази върху косата след няколко месеца, считат лекари от Американската академия по дерматология и венерология.

Проблеми с щитовидната жлеза. Намалената функционалност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е обвързвана с дефицита на хормони, които имат голямо значение при обмяната на веществата, растежа, развиването и окосмяването.

Рязко намаляване. Бързата загуба на тегло може да докара до общо отпадане на организма и оредяване на косата. Това може и да се случи даже при постигане на оптималното тегло. Ако загубата на тегло е в резултат на погрешно хранене, това значи, че равнищата на витамини и минерали в организма също внезапно са намалели. Анорексията и булимията са положения, при които косопадът е постоянно срещан.

Синдром на поликистозни яйчници. Това положение е различен тип дисбаланс на хормонално равнище, който визира женските и мъжките полови хормони в организма на дамата. Повишените равнища на тестостерон, рискът от диабет, измененията в менструацията, затлъстяването, изключително в региона на талията, безплодието, както и косопадът са все положения, които могат да зародят в резултат на този хормонален дисбаланс. Борбата с този проблем включва терапия с лекарства, диета, физически извършения.

Анемия. Недостигът на желязо е главният извършител на това положение. Желязодефицитната анемия се открива с кръвни проучвания, тъй че вашият доктор елементарно ще откри дали това е повода за косопада ви. При анемията са налице още някои признаци – бледа кожа, отмалялост, главоболие, световъртеж, студени крака.

Какво оказва помощ?

При сезонен косопад може да опитате да го спрете с приложимост на подобаващ шампоан, както и с банкет на хранителни добавки. Важно е да знаете, че битката с косопада изисква самообладание и неизменност. Започнете ли банкет на специфични добавки при косопад, изпълнявайте прецизно рекомендациите на лекаря или фармацевта.

Хранете се здравословно и разнообразно, тъй като в храната се крие една от тайните на хубавата и гъста коса, за която всяка жена мечтае. Храните, които оказват помощ в битката с косопада са зелени зеленчуци, сьомга и миди, ядки, бобови растения, яйца, пълнозърнести артикули, мед.

Грижете се за косата с подобаващите за нея артикули и маски. Може да прилагате 1 път седмично и домашна маска, според от вашия вид коса.

Ако косопадът е доста мощен и не се повлиява от взетите ограничения, консултирайте се с доктор. Той ще назначи проучвания, които да открият каква може да е повода за алопецията и да се стартира лекуване с лекарства./az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР