Коснтитуционният съд допусна за разглеждане на искането на главния прокурор

...
Коснтитуционният съд допусна за разглеждане на искането на главния прокурор
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Няма как КС да се произнесе до есента за закриването на спецправосъдието

Коснтитуционният съд позволи за разглеждане на настояването на основния прокурор Иван Гешев за оповестяването за противоконституционии измененията в Закона за правосъдната власт, посредством които се поставя завършек на спецправосъдието у нас.

По думите на преподавателя по конституционно право доцент Наталия Киселова, настояването е възможно, тъй като до момента съдът не се е произнасял по закривнето, а само по основаването на тези съд и прокуратура,

Започнатите производства по закриване не би трябвало да стопират, сподели тя в ефира на предаването " Директно " на Bulgaria ON AIR.

" Следва закриване, преназначаване на магистратите и препращане на делата, които са на досъдебна фаза или разпоредително съвещание в съответните съдилища и прокуратури ", разяснява още доцент Киселова.

Според нея до есента няма по какъв начин да има изговаряне на Конституционния съд.

" Поканени са доста заинтригувани страни да дадат мнения, специалистите са над 30. Всичко това да бъде систематизирано, да се огледа разногласието от всички страни, не мисля, че съдът ще успее да се оправи. Тъй като ще се влезе в лятна почивка, рационално е да чакаме решение през септември, т.е., откакто са изтекли плануваните в закона периоди за закриване ", уточни тя.

Ако бъде открита противоконституционност, Народното събрание ще би трябвало да преуреди въпросите по закриването, по този начин както съдът е описал в претекстовете си.

Киселова разяснява, че съгласно нея не съществува правна опция след 28 юли, когато спецсъдът и спецпрокуратурата трявба да преустановят активност, да настъпи юридически безпорядък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР