Космическият телескоп TESS, който е предназначен за търсене на екзопланети

...
Космическият телескоп TESS, който е предназначен за търсене на екзопланети
Коментари Харесай

Нови данни за тайнствената девета планета X в Слънчевата система

Космическият телескоп TESS, който е предопределен за търсене на екзопланети посредством директния способ , може да е следил мистериозната девета планета , известна също като планетата Х, в Слънчевата система, заяви Сайънс алърт, базирайки се на учени от Съединени американски щати и Унгария.

Специалистите удостоверяват, че TESS може да се употребява за следене на транснептунови обекти, т.е. небесни тела оттатък орбитата на Нептун. Бе изяснено, че в тази ситуация може да става дума за три небесни тела - Седна с забележима звездна големина 20,5-20,8, претендента за планета джудже 2015 BP519 с забележима звездна големина 21,5 и обекта 2015 BM518 с забележима звездна големина 21,6. Оказало се, че изображенията на трите обекта са размити, само че разпознаваеми.

Резултатите от моделирането посочили, че планетата Х ще е различима като обект с забележима звездна големина 19-24. Това значи, че съществува хипотетичната опция TESS да " прегледа " планетата Х.
 
Does our solar system have a ninth planet?

And I don't mean Pluto* — I mean a major planet, something big and cold and dark and lurking in the outer solar system far, far beyond the orbit of Neptune.
— Isten Polis (@isten_polis)

Специалистите допускат, че галактическият телескоп към този момент я е следил, само че ще мине доста време до анализирането на получените данни. Телескопът открива екзопланети, когато те минават на фона на диска на звездата си. Това понижава забележимия искра на светилото. Деветата планета в Слънчевата система обаче в никакъв случай не минава сред TESS и Слънцето.

Откриването й въпреки всичко е допустимо, тъй като телескопът дълго време следи избрани сектори от небето, създавайки голям брой изображения. Сумирането им разрешава да се усили яркостта на далечни обекти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР