Космическият телескоп Хъбъл“ продължава да предоставя впечатляващи снимки на Вселената,

...
Космическият телескоп Хъбъл“ продължава да предоставя впечатляващи снимки на Вселената,
Коментари Харесай

„Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ продължават да изумяват с още разкрития за Вселената

Космическият телескоп „ Хъбъл “ продължава да дава впечатляващи фотоси на Вселената, макар че към този момент има сериозна конкуренция в лицето на „ Джеймс Уеб “. НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласиха фотография от " Хъбъл ", означена като Arp-Madore 417-391, която демонстрира чудноват конфликт на галактики, намиращи се на към 670 милиона светлинни години. Гравитационното им придърпване е основало странна пръстеновидна форма, в която двете галактични ядра са относително близо, а звездните " шлейфове " образуват кръг.

Телескопът е забелязал сливането благодарение на своята Advanced Camera for Surveys, която към този момент е пособия за откриването на непознати галактики и даже тъмна материя. Изследователите употребяват „ Хъбъл “, с цел да сформират тактика за следващи наблюдения с доста по-новия телескоп „ Джеймс Уеб “. В момента от време на време двата телескопа се употребява в тандем за проучване на галактически обекти.

Възможно е това да е едно от последните открития на „ Хъбъл “. През последните години телескопът претърпя редица систематични повреди и се чака да падне на Земята до 2030 година Макар че НАСА и SpaceX обмислят да усилят орбитата на Хъбъл, с цел да го запазят деен, този продължен живот не е обезпечен.

„ Джеймс Уеб “ потвърждава, че е заслужен заместител

Но най-мощният галактически телескоп на НАСА към този момент потвърждава, че е заслужен заместител на „ Хъбъл “, откакто през седмицата стана ясни, че е определил молекулярния и химическия профил на атмосферата на далечна екзопланета - поредна проява на способността му да разкрива тайните на космоса.

Телескопът " Джеймс Уеб " изумява галактическите наблюдаващи от изстрелването си по-рано тази година, като мощните му инфрачервени благоприятни условия дават на учените прозорец към дълбокия Космос, който преди този момент беше незабележим за тях.

Една от опциите на инфрачервените му датчици е да открива " химическите отпечатъци " на далечни светове.

Сега, за първи път НАСА разгласи, че е натрупала цялостни данни за атомите, молекулите, признаците на дейна химия и даже облаците на планета с размерите на Сатурн, която обикаля към звезда, отдалечена на 700 светлинни години.

Учените, които са създатели на откритието, настояват, че тези констатации са положително предвещание за бъдещи проучвания на атмосферите на планети, обикалящи към други звезди, в това число такива, които биха могли да бъдат подобаващи за живот.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР