Космическият телескоп Хъбъл направи снимка на изключително рядка галактика, наречена

...
Космическият телескоп Хъбъл направи снимка на изключително рядка галактика, наречена
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл направи СНИМКА на много рядка и странна галактика

Космическият телескоп Хъбъл направи фотография на извънредно рядка вселена, наречена NGC 612, открита през 1837 г. Намира се на разстояние почти 400 милиона светлинни години от нас, а масата му е 1,1 трилиона пъти по-голяма от масата на Слънцето. В момента астрономите познават единствено 5 такива лещовидни радиогалактики, пише Inverse.

Галактиката NGC 612 наподобява като ярка оранжево-синя лента и е доста необикновена лещовидна вселена. От една страна те имат централна подутина (изпъкналост в диска на галактиката) и диск като спиралните галактики, само че нямат присъщите спирални ръкави. От друга страна, NGC 612 не наподобява напълно като пълноценна елиптична вселена.

Но това не е всичко. Лещовидните галактики са доста необикновени сами по себе си, само че NGC 612 е може би най-необичайната от всички тях. Факт е, че такива галактики съдържат най-вече доста остарели звезди, а младите звезди се появяват доста рядко. Но възрастта на звездите в NGC 612 варира от 40 до 100 милиона години.



Галактиката NGC 612 / Снимка: NASA

Астрономите също назовават ​​NGC 612 дейна вселена, което значи, че ярката подутина, където са съсредоточени доста звезди, има 100 пъти по-голяма бляскавост от светлината на всички звезди в галактиката взети дружно.

Най-често срещаният вид дейни галактики са галактиките на Сейферт. Те излъчват огромно количество инфрачервено излъчване, макар че наподобяват обикновено на забележима светлина. NGC 612 е Сейфертова вселена от вид II, което значи, че прахът и газът се въртят много постепенно към ядрото.

Учените също по този начин назовават ​​NGC 612 извънредно необичаен образец за неелиптична радиогалактика. Тоест това е вселена, която е източник на радиовълни и излъчва мощно радиолъчение.

В известната галактика са открити единствено 5 такива лещовидни радиогалактики.

Една доктрина изяснява необикновеното радиоизлъчване на NGC 612 с обстоятелството, че тя е взаимодействала с съпътстваща спирална вселена в предишното. Смята се, че лещовидните галактики са получили формата си заради сливането на две спирални галактики. Има друга доктрина, която изяснява мощното радиоизлъчване с съществуването на ярка подутина, сходна на тези, открити в елиптичните радиогалактики.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР