Космическият телескоп Хъбъл е направил зашеметяваща снимка на уникалната галактика

...
Космическият телескоп Хъбъл е направил зашеметяваща снимка на уникалната галактика
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл направи СНИМКА на уникалната галактика Черно око

Космическият телескоп Хъбъл е направил зашеметяваща фотография на неповторимата вселена М 64, ситуирана на 17 милиона светлинни години от нас в съзвездието Косите на Вероника. Тя е известна още като " Черното око ", пише HiTech.

Галактиката M 64 е открита за първи път от астронома Юард Пигот през 1799 г. Тази вселена се назовава неповторима заради особеното вътрешно придвижване на газа. Газът във вътрешните и външните области на галактиката се движи в противоположни направления. Смята се, че това се дължи на скорошно обединение с друга вселена.

Космическият телескоп Хъбъл е направил доста значими открития за далечни галактики, свръхмасивни черни дупки и съществуването на мистериозна тъмна материя в дълбокия космос. Възможностите на този телескоп, макар обстоятелството, че работи към този момент 33 години, към момента са невероятни.

Сега НАСА сподели фотография на галактиката Черно око, ситуирана на 17 милиона светлинни години от Земята. НАСА назовава този астрономически обект вселена " Черно око с необятни ленти от галактически прахуляк ". Но по-научното име на тази вселена е M 64.



Galaxy M 64 / Снимка: NASA

Галактиката е получила името си " Черното око " поради тъмната лента от абсорбиращ прахуляк пред доста яркото ядро. Ярко жълтото ядро ​​на галактиката свети измежду тъмнокафявия и оранжев прахуляк. Изображението също по този начин включва сини и лилави нюанси в центъра на галактиката.

Според учените конфликтът на две галактики е довел до обстоятелството, че M 64 е придобила необикновен външен тип, както и странни вътрешни придвижвания на газ.

Космическият телескоп Хъбъл беше изстрелян през 1990 година, с цел да разкрие главните мистерии на Вселената. Намира се в ниска околоземна орбита, което разрешава на учените да изследват далечни галактики, черни дупки, тъмна материя и доста други.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР