Космическият телескоп Джеймс Уеб засне изображение на плътния център на

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб засне изображение на плътния център на
Коментари Харесай

Телескопът Уеб засне група от детски звезди в центъра на Млечния път

Космическият телескоп Джеймс Уеб снима изображение на плътния център на Млечния път, безреден район на космоса, заяви НАСА в понеделник.

Изображението демонстрира Стрелец C, звездообразуващ район на към 300 светлинни години от централната свръхмасивна черна дупка на Млечния път, Стрелец A. Около 500 000 звезди се виждат на изображението, в това число клъстер от към момента формиращо се бебе звезди, известни като протозвезди. Протозвездите, които към момента набират маса, " блестят като огън в средата на инфрачервено-тъмен облак ", съгласно НАСА.

" Никога не е имало инфрачервени данни за този район с равнището на разграничителна дарба и сензитивност, които получаваме с Webb, тъй че виждаме доста функционалности тук за първи път “, сподели Самуел Кроу, основният откривател на екипа за наблюдаване. „ Уеб разкрива необикновено количество елементи, което ни разрешава да учим образуването на звезди в този тип среда по метод, който не беше вероятен преди. “

Какво има в новото изображение на Джеймс Уеб?

Едно от дребните звезди, снимани от телескопа Webb, е протозвезда, която е повече от 30 пъти по-голяма от масата на слънцето.

Плътен облак пречи на светлината да доближи до Уеб, което прави зоната от пространството, показана на изображението, да наподобява по-малко препълнена, в сравнение с е в реалност.

„ Има турбулентни, магнетизирани газови облаци, които образуват звезди, които по-късно въздействат на околния газ с изтичащите си ветрове, струи и радиация “, Рубен Федриани, съ-изследовател на плана в Instituto Astrofísica de Andalucía в Испания, сподели.

Невиждана до момента област от йонизиран водороден газ се увива към плътния облак прахуляк в изображението, съгласно НАСА. Космическата организация разказа " иглоподобни структури " в йонизирания водород. Те наподобяват безредно насочени в доста направления. Кроу възнамерява да ги изследва в допълнение в бъдещи изследвания.

„ Масивните звезди са заводи, които създават тежки детайли в своите нуклеарни ядра, тъй че да ги разберете по-добре е като да научите историята на произхода на огромна част от вселената “, сподели Кроу.

Какви са учени се надяват да се поучат от района на космоса?

Зона, който е на към 25 000 светлинни години от земята, има космически център, който е задоволително близо, с цел да могат астрономите да учат обособени звезди благодарение на телескопа Webb. НАСА съобщи, че ще даде на учените достъп до невиждана информация за това по какъв начин се образуват звездите.

„ Галактическият център е най-екстремната среда в нашата вселена Млечен път, където актуалните теории за образуването на звезди могат да бъдат подложени на най-строг тест “, Джонатан Тан, професор в астрономическия факултет на Университета на Вирджиния и един от съветниците на Кроу, сподели.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР