Космическият телескоп Джеймс Уеб засече галактики, които може да променят

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб засече галактики, които може да променят
Коментари Харесай

Забелязани от "Джеймс Уеб" галактики преобръщат разбирането за Вселената

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " засече галактики, които може да трансформират разбирането на човечеството за ранната Вселена.

Шестте галактики - огромни, развити (една от тях е с маса, евентуално съпоставима с Млечния път) и извънредно компактни - гъмжат от звезди доста по-рано, в сравнение с би било " възможно " съгласно разбиранията на актуалната космология.

Работата на учените, в сп. Nature, се базира на, откакто той дойде до точката, от която търси историята на първите звезди и изследва екзопланети. Данните се извличат от свръхчувствителните инфрачервени принадлежности на " Джеймс Уеб ", с които той може да улавя светлина от най-ранните звезди и галактики. Изследователите преглеждали някои от изображенията, когато разкрили извънредно ярки и червени точки.

Не най-старите, само че " прекомерно " развити

Колкото по-червени са обектите, за толкоз по-стари се считат. Конкретно описаните шест не са най-старитите открити от телескопа, защото съгласно наличните данни те са съществували сред 540 и 770 млн. година след Големия гърмеж, с който стартира Вселената преди 13.8 милиарда години. За съпоставяне,.

Как са образувани толкоз развити галактики толкоз " скоро " след Големия гърмеж, е въпрос, който обърква откривателите. " Тези обекти са доста по-масивни, в сравнение с се очакваше ", споделя Джоел Лежа от Penn State University, съавтор на проучването. " Очаквахме единствено дребни, млади, бебета галактики по това време, само че открихме зрели като личната ни в миг, който смятахме за зората на Вселената ". Нарича ги и " прекомерно еволюирали " за съществуващите модели.

Стъписваща е и гъстотата в тях - десетки или стотици милиарди звезди, като Млечния път, само че с доста друга централизация. За " Ройтерс " Иво Лабе от Технологичния университет " Суинбърн " в Австралия, водещ създател, дава следния образец: " Ако Млечният път беше междинен възрастен с естествени размери, да речем към 1.75 м и 70 кг, това (галактиките - бел. ред.) биха били бебета на една година с почти същото тегло, само че високи едвам 7 см. "

Лудост е. Тези галактики не би трябвало да са имали време да се образуват.
Ерика Нелсън,
съавтор, от университета " Болдър " в Колорадо

Въпросните галактики евентуално съдържат маса до 100 милиарда пъти колкото тази на Слънцето (с други думи, допустимо е масата им да е почти колкото тази на Млечния път). Те ще наложат преразглеждане на 99% от съществуващите модели, съгласно които Вселената първо се е разжирявала, а след това охлаждането ѝ след няколкостотин милиона години е довело до образуването от газ на първите звезди и галактики.

Ще са нужни обаче още наблюдения, с цел да се удостовери потребността от това преразглеждане. Теоретично е допустимо те да са други обекти свръхмасивни черни дупки, позволяват учените, само че това още веднъж би сложило съществени положения в науката на тестване.

Океан от тъмна материя

Вероятно основно за разбирането по какъв начин са се формирали ще е и разбирането за тъмната материя.

" Водещата доктрина е, че океан от тъмна материя е извършил ранната галактика след Големия гърмеж ", споделя Лабе. " Тази тъмна материя - ние не знаем какво е тя в действителност - стартира в действителност гладка, единствено с най-малките набраздявания. Набраздяванията нарастват с времето заради гравитацията и в последна сметка тъмната материя стартира да се събира в съсредоточени бучки, като увлича водород със себе си. Това е същият водород, който в последна сметка ще се трансформира в звезди. Купчини от тъмна материя, газ и звезди е това, което назоваваме вселена ", споделя още Лабе.

 Космическите зрелища може и да не са завладяващото от Космическите зрелища може и да не са завладяващото от " Джеймс Уеб "

Астрономите подозират, че първите звезди са почнали да се образуват 100-200 млн. години след Големия зрив - до 1000 пъти по-масивни от Слънцето, само че с доста по-кратък живот. Вероятно детонацията им е сложила началото на верига от събития, формирала идващите генерации звезди.

Засега равносметката от изображенията на " Джеймс Уеб " е, че ранната Вселена е била доста по-богата и разнообразна, в сравнение с хората подозират, продължава Лабе. " Чудовища и дракони. И завесата към момента се повдига. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР