Космическият телескоп Джеймс Уеб наблюдава галактики тийнейджъри, които навлизат в

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб наблюдава галактики тийнейджъри, които навлизат в
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб оглежда галактики тинейджъри

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб " следи галактики „ младежи ", които " навлизат в пубертета ", оповестява Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Откакто стартира работа в орбита предходната година, „ Джеймс Уеб " е направил редица реформаторски наблюдения, включващи някои от най-ранните галактики във Вселената, които можем да назовем „ космически бебета ". „ Джеймс Уеб " обаче е проучил доста по-добре млади галактики, които са по-напред в развиването си.

Астрономите ги назовават космически „ младежи ". И както демонстрират новите проучвания, те наподобяват на човешките младежи в някои връзки, в това число като демонстрират пориви на напредък, съчетани с известна незрялост.

Изследователите се концентрират върху галактики, които са се формирали към 2-3 милиарда години след Големия гърмеж преди почти 13,8 милиарда години, с което е сложено началото на Вселената. В проучването са осреднени данните, получени от телескопа, за светлина с друга дължина на вълната, предавана от 23 такива галактики - тяхното „ химическо ДНК ", с цел да се обрисува подробна картина на галактическите характерности на „ младежите ".

„ Тези тийнейджърски галактики имат доста неповторимо химическо ДНК, което демонстрира, че те към този момент са формирали порядъчен брой звезди – т.е. навлезли са в пубертета - само че към момента не престават да се развиват бързо ", изяснява Алисън Стром, професор по физика и астрономия в Северозападния университет в Илинойс и теоретичен началник на проучването, оповестено тази седмица в Astrophysical Journal Letters.

Тези галактики към момента не наподобяват и не се държат по метода, по който се държат днешните зрели галактики, съгласно откривателите.

„ Междувременно те минават през някои значими процеси - доста от които към момента не разбираме и се надяваме скоро да проучим по-добре - които дефинират в какъв вид вселена ще се трансфорат ", споделя астрономът и съавтор на проучването Гуен Руди от Обсерваториите " Карнеги " в Калифорния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР