Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА за първи път направи

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА за първи път направи
Коментари Харесай

„Горещ Сатурн“: За първи път „Джеймс Уеб“ проучи атмосферата на екзопланета

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " на НАСА за първи път направи молекулярен и химичен профил на далечна планета в звездна система, отвън нашата, предава CNN.

WASP-39b, известна още като Bocaprins, се намира на към 700 светлинни години от Земята. Това е екзопланета, солидна като Сатурн, само че доста по-близо до своята звезда, по тази причина и температурата там доближава 1600 градуса по Фаренхайт (871 градуса по Целзий), и се излъчва от нейните газове, съгласно НАСА. Учените назовават екзопланетата „ парещ Сатурн “.

Екипът на “Джеймс Уеб ” оповестява, че новите данни от изследването дават цялостна разбивка на атмосферата на Bocaprins, в това число на атоми, молекули, облачни формирания и даже признаци на фотохимия, в резултат на планетарната звезда.

„ Наблюдавахме екзопланетата с голям брой принадлежности, които дружно обезпечават необятна част от инфрачервения набор и набор от химически отпечатъци, които бяха недостъпни досега на тази задача “, сподели Натали Батала, астроном от Калифорнийския университет в Санта Круз, който способства и оказа помощ за координирането на новото проучване, в известие на НАСА.

Данни като тези трансформират играта “, добави тя.
 Голямата картина на атмосферата
Новите данни дават първия знак в атмосферата на екзопланета за серен диоксид, молекула, създадена от химически реакции, провокирани от звездата хазаин на планетата и нейната високоенергийна светлина. На Земята защитният озонов пласт на атмосферата се основава по сходен метод - от топлота и слънчева светлина при фотохимична реакция.

Непосредствената непосредственост на Bocaprins до нейната звезда хазаин я прави съвършен обект за проучване на връзки от вида звезда-планета. Планетата е осем пъти по-близо до звездата си, в сравнение с Меркурий е до нашето слънце.

„ Това е първият път, в който виждаме съответни доказателства за фотохимия – химични реакции, инициирани от енергична звездна светлина – върху екзопланети “, съобщи Шанг-Мин Цай, откривател от Оксфордския университет в Обединеното кралство, в известие на НАСА.

Виждам това като в действителност обещаваща вероятност за придвижване на нашето схващане за атмосферата на екзопланетите “, сподели още той.

Други химични съединения, открити в атмосферата на Bocaprins, включват натрий, калий и водни пари. Тези данни удостоверяват предходните наблюдения, направени от други галактически и наземни телескопи, в това число от “Хъбъл ”.

Наличието на подобен цялостен лист от химични съставки в атмосфера на екзопланета дава визия за това по какъв начин тази планета - и може би други - се е формирала. Разнообразният химичен инвентар на Bocaprins допуска, че голям брой по-малки тела, наречени планетезимали, са се слели, с цел да основат възможен голиат от планета с размер, сходен на втората по величина планета в нашата слънчева система.

„ Това е единствено първата от доста екзопланети, които ще бъдат в детайли проучени от “Джеймс Уеб ”. Вече получаваме доста вълнуващи резултати, а това е единствено началото “, съобщи Нестор Еспиноза, астроном от Научния институт за галактически телескопи.

Като разкрива обстоен разбор на атмосферата на екзопланета, телескопът “Джеймс Уеб ” надмина упованията на учените и дава обещание нова фаза на проучване на огромното многообразие от екзопланети в галактиката.

Ще можем да забележим огромната картина на атмосферите на екзопланетите “, сподели в изказване Лаура Флаг, откривател в университета Корнел и член на интернационалния екип, анализирал данни от “Джеймс Уеб ”.

„ Невероятно вълнуващо е да знам, че всичко ще бъде пренаписано. Това е един от най-хубавите аспекти на това да си академик “, безапелационна бе тя.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинекзопланети Джеймс Уеб галактически телескоп НАСА ПоследниНай-четениНаука 44 „ Горещ Сатурн “: За първи път „ Джеймс Уеб “ изследва атмосферата на екзопланета Бюджет и финанси 164 Няколко стопански системи, които процъфтяват поради войната в Украйна Финанси 852 Турската централна банка най-сетне постави спирачка на лихвите Енергетика 256 Енергийният министър поддържа динамичен таван на цената на природния газ Крипто 11427 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Любопитно 7242 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6138 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5844 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Всички новиниОще от НаукаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР