Космическият телескоп Джеймс Уеб може да е открил най-далечната галактика,

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб може да е открил най-далечната галактика,
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб е открил най-далечната галактика, наблюдавана някога?

Космическият телескоп Джеймс Уеб може да е разкрил най-далечната вселена, следена в миналото и съществувала преди 13.5 милиарда години.

Това съобщи Франс прес, като цитира академик, анализирал данни от високотехнологичния уред.

Съобщението е направено единствено седмица, откакто НАСА сподели първите изображения, снимани от най-мощния телескоп, създаван в миналото.

Галактиката, наречена GLASS-z13, наподобява, че е била единствено на към 300 милиона години след Големия гърмеж, или със 100 милиона години по-рано от всичко, разпознато преди този момент, изясни Роън Найду от Център за астрофизика в Харвард.

Това е "потенциално най-далечната звездна светлина, която някой в миналото е виждал ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че GLASS-z13 е съществувала в най-ранната епоха на Вселената, точната й възраст остава незнайна, защото може да се е образувала когато и да е в границите на първите 300 милиона години.

Галактиката е била открита в данните, предоставени от главната инфрачервена камера на Джеймс Уеб, наречена NIRcam. Тя обаче не е била показана от НАСА до предходната седмица.

Когато се преведе от инфрачервения във забележимия набор, GLASS-z13 наподобява като алено леке с бяло в центъра, част от по-голямо изображение на далечния космос.

Найду и сътрудниците му – екип от общо 25 астрономи от целия свят – са показали откритието си в научно списание, само че към момента не е направена критика от сътрудници. Въпреки това провокира голям интерес в международната астрономическа общественост.

Телескопът Джеймс Уеб беше изстрелян през декември предходната година. Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените възнамеряват да го употребяват за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.

Проектът, чиято стойност е над 10 милиарда щатски $, е взаимен на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР