Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от

...
Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от
Коментари Харесай

Заснеха раждането на планета

Космическият обект е на разстояние към 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър, оповестява ТАСС като цитира английски медии.

Небесното тяло се намира навътре в така наречен протопланетарен диск - кръжащ към младата звезда компактен облак газ, от който след това се образуват нови планети, предава Дарик.

" Подобни дискове към млади звезди са мястото, където се образуват планети, само че едвам в няколко случая до момента ни се удаваше да записваме нещо, напомнящо раждаща се планета ", съобщи Мириам Кеплер от института " Макс Планк " за астрономия в Германия.

" Проблемът бе в това, че претендентите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе доказано, че следеният от астрономите обект е планета ", добави Кеплер.

Учените даже съумели да дефинират характерностите на небесното тяло - става въпрос за газов колос, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на почти същото разстояние от звездата си, като това сред Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.

Резултатите от проучването са оповестени в Astronomy and Astrophysics.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР