Космическият кораб на НАСА OSIRIS-REx обикаля в орбита около космическата

...
Космическият кораб на НАСА OSIRIS-REx обикаля в орбита около космическата
Коментари Харесай

OSIRIS-REx обикаля Бену само на 680 метра от повърхността

Космическият транспортен съд на НАСА OSIRIS-REx обикаля в орбита към галактическата канара, известна като Бену от началото на годината.

Сондата стигна до метеорита в края на декември 2018 година и сполучливо се вмъкна в орбита към него на Нова година. OSIRIS-REx към този момент сложи няколко върха, само че последната му маневра е най-дръзка и разреши на галактическия транспортен съд да реализира още един връх.

Неотдавнашна конфигурация на орбитата му докара сондата единствено на 680 метра от повърхността на метеорита. Сега това е най-близкото разстояние на което галактически транспортен съд, основан от индивида, е обикалял към някое галактическо тяло.

Това е звездно достижение за НАСА, само че си коства да се означи, че предходният връх в действителност беше също на сондата OSIRIS-REx. Това, което НАСА направи, е да усъвършенства личния си връх и да направи достижение, което мъчно ще бъде усъвършенствано от всяка конкуренция, която ще пристигна в бъдеще.

Тази нова орбита, която изследователският екип назовава орбитална фаза В, ще даде на учените по-добро схващане за повърхността на метеорита и се надяваме да разреши на НАСА да избере уместно място, от където сондата може да вземе проба от материала на повърхността на Бену.

Всъщност взимането на проби от повърхността на метеорита изисква извънредно дръзка маневра и ще бъде доста рисковано, като никой не е напълно сигурен дали галактическият транспортен съд ще може да я направи.

Това се дължи значително на необикновено неравната повърхнина на Бену, която изненада учените, когато получиха първите близки фотоси. Повърхността на метеорита е цялостна с парчета, вариращи от дребни камъчета до солидни скали, а водачите на галактическия транспортен съд в този момент би трябвало да намерят най-безопасното място на метеорита, от което да вземат проба.

Ако приемем, че ще съумеят да вземат проба от повърхността на скалата, сондата ще напусне Бену и ще се върне на Земята, като материалът от пробите ще бъде скъп за учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР