Космическият кораб Касини направи прощални снимки на Титан от разстояние

...
Космическият кораб Касини направи прощални снимки на Титан от разстояние
Коментари Харесай

Касини с "прощална целувка"

Космическият транспортен съд Касини направи прощални фотоси на Титан от разстояние 119 049 км над повърхността на луната.

Тази далечна намира се назовава импровизирано " целувката за довиждане " от инженерите на задачата, защото тя обезпечава гравитационния подтик, който изпраща галактическия транспортен съд към трагичния му край в горните пластове на атмосферата на Сатурн. Геометрията на прелитането забавя Касини по орбитата му към Сатурн. Това понижава височината на полета му над планетата, тъй че корабът да се насочи надълбоко в атмосферата на Сатурн и няма да може да оцелее, тъй като триенето с атмосферата ще възпламени апарата и Касини ще изгори.

След 13 години обиколки на системата на Сатурн сондата съзнателно ще бъде унищожена, потапяйки се в планетата, с цел да се подсигурява, че спътниците на Сатурн - Енцелад по-специално, с подземния океан и признаци на хидротермална активност - ще остане без примеси за бъдещите проучвания.

Всички фотоси, направени от Касини, които наброяват 395328, са налични на уеб страницата на задачата Cassini.

В последните си часове на работа Касини съумя да направи фотоси на най-големия сателит на Сатурн Титан.

Касини направи и една от последните си фотоси на Сатурн и неговите съществени пръстени от разстояние 1,4 милиона км от Сатурн.

Космическият транспортен съд Касини на НАСА улови тази панорама към северния полюс на Сатурн на 26 април 2017 година - деня, в който стартира своя " Grand Finale " - когато приближи планетата за първото си смело гмуркане през пролуката сред планетата и нейните пръстени

Източник: НаукаOFFNews
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР