Космическият боклук се е превърнал в огромен проблем. Натрупването му

...
Космическият боклук се е превърнал в огромен проблем. Натрупването му
Коментари Харесай

Милиони предмети се носят около земната орбита

Космическият отпадък се е трансформирал в голям проблем. Натрупването му в орбитата на Земята се е трансформирало в спънка и може да заплаши бъдещите задачи до Луната или Марс, споделя ръководителят на компания, която пробва да позволи казуса.
Увеличаването на нападателните галактически инициативи в последните години е довело до струпване на галактически отпадък и се чака той да продължи да пораства експоненциално, споделя Нобу Окада, създател и основен изпълнителен шеф на Astroscale, представен от CNBC.
"В последните пет до седем години станахме очевидци на към 2 хиляди галактически задачи в света. Плановете им са толкоз нападателни, те ще изстрелят 10 хиляди до 20 хиляди спътника в идните пет до 10 години. Виждаме експоненциален напредък на предметите в Космоса ", добавя Окада.
Над 500 хиляди броя боклуци се носят към земната орбита, в това число парчета от спътници, ракетни стартови ускорители, винтове и болтове, които основават сериозна опасност за астронавтите и галактическите кораби, оповестява американската галактическа организация НАСА.
Европейската галактическа организация осведоми, че към януари 2018 година е имало към 29 хиляди предмета, по-големи от 10 см, към 750 хиляди предмета в диапазона сред 1 и 10 см и към 166 млн. предмета с размери сред 1 мм и 1 см.
Окада споделя, че отломките летят към Земята денем и постоянно са възниквали обстановки, при които два предмета за малко не се сблъскват. Когато обаче това въпреки всичко се случи, конфликтите основават още повече парчета.
"Дори дребна парченце, зародила вследствие на конфликта, има задоволителна мощност да взриви спътник. Ако продължим верижните реакции на конфликтите, няма да можем да изпращаме активите си в Космоса. Така че би трябвало да премахнем огромните предмети още в този момент ", безапелационен е Окада. Той прецизира, че компанията му създава технология, която може да стигне до орбитата и да открие огромните предмети, създаващи опасност за галактическите кораби, и да ги смъкна в атмосферата, с цел да изгорят. Въпреки че разноските за премахването на отломките възлизат на сред 100 млн. и 500 млн. $ за изчистване на един предмет, Astroscale пробва доста да понижи цената, споделя Окада. Едно от провокациите е да се открият тъкмо по-малките парчета, които също основават обилни закани.

Инвестор БГ




Най-големите замърсители

В края на 2017-а специалисти дефинираха страните, които оставят най-вече отпадъци на околоземна орбита. Списъкът с страните е изведен на Space-track.org
На първо място в класацията е Съединени американски щати, които са виновни за 3999 огромни парчета в галактическото пространство. С 3961 условни единици галактически отпадък на второ място се подрежда Русия, следвана от Китай с 3475 условни единици.
На околоземната орбита са оставени над 14 000 фрагмента от излезли от строя спътници, галактически станции и ракети, a с всеки минал ден броят им се усилва.
Около 95% от това, което обикаля към Земята, се оказва, че е галактически отпадък - галактически станции отвън надзор, ракетни елементи, неработещи спътници, изгубени предмети от астронавти и така нататък Този рисков боклук се движи към 10 пъти по-бързо от патрон и му лишава много дълго време, с цел да се разпадне до Земята.
"Тези отпадъчни парченца могат да останат в галактическото пространство стотици години ", разкрива Бил Ейлър, галактически инженер, пред Business Insider. "През годините страните са разбрали, че са виновни за боклуци, допринасящи за риск за личните им системи, както и за всички останали ", добавя Ейлър, който работи за неправителствена Aerospace Corporation.
Експертите не изключват опцията в бъдеще натрупването на галактически отпадъци да докара до така наречен синдром на Кеслер - хипотетична обстановка, при която галактическите отпадъци на околоземна орбита ще доведат до цялостна неприложимост на близкия космос. Казано с други думи, на пътя на орбиталните корабостроителници, заводи и градове има затруднение, което сами сме основали.
През лятото на 2017 година учени от Европейски Съюз предложиха да се употребяват магнитни "влекачи " за събиране на галактически отпадък. В сходство с плана събирачът на галактически отпадък би трябвало да съдържа охладени до свръхниски температури свръхпроводящи електромагнити. Ориентирането на "влекача " ще се прави по магнитното поле на Земята.
Към момента боклуците на околоземната орбита не се събират.
economic.bg

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР