Космическият апарат на NASA – New Horizons, успя да се

...
Космическият апарат на NASA – New Horizons, успя да се
Коментари Харесай

NASA публикува най-ясната снимка на сплескания астероид Ултима Туле

Космическият уред на NASA – New Horizons, съумя да се приближи оптимално и да направи висококачествени фотоси на замръзналия метеорит 2014 MU69 „Ултима Туле„. Това са най-подробните изображения, които апаратът е съумял да снима, като се има поради, че сплесканият от едната страна метеорит е над шест милиарда и половина километра разстояние от Земята.

Астероидът се намира в поясът на Кайпер в покрайнините на Слънчевата система. Ултима Туле е в действителност най-далечният галактически обект, който човечеството може да изучи в детайли досега. Астероидът е към 32 километра дълъг и се допуска, че е останал неизменен първите години живот на Слънцето. Възможно е от него да научим повече за нашата Слънчева система.

Целта на New Horizons е да се приближи до Ултима Туле оптимално до 2,2 хиляди благи. Първоначално апаратът събра данни и снима нискокачествени фотоси на обекта. Но с всяка фотография от друг ъгъл описанието на 2014 MU69 става по-точно и в детайли. За снимането на качествена информация дава отговор технологията LORRI (камера за различаване от далечно разстояние). Първите изображения разкриха пред нас аморфен космически фъстък, състоящ се от две свързани елементи. Тази седмица Университетската лаборатория за приложни науки „Джон Хопкинс“ разкри най-подробните до момента фотоси. Те разкриват повърхността на Ултима Туле, като всеки пиксел дава отговор на 33 метра. Първите три направени фрагмента са на разстояние 7 хиляди километра от задачата. Времето за експозиция е единствено 0,025 секунди – въпреки всичко New Horizons се движи със скорост над 50 хиляди километра в час.

По повърхността на метеорита бяха видяни съмнителни светли и тъмни елементи от вдлъбнатини. Джон Спенсър, основен академик по плана на Лабораторията, изясни: „Дали тези детайлности са кратери, провокирани от външни тела или сублимационни ями… или нещо радикално друго, това сега разисква нашият теоретичен екип“. Повече снимков материал можете да откриете в уеб страницата на задачата, където се качват нови данни всеки петък.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР