Космическите отломки се превръщат в огромен проблем. Тяхното натрупване в

...
Космическите отломки се превръщат в огромен проблем. Тяхното натрупване в
Коментари Харесай

Нова голяма заплаха дебне мисиите в космоса

Космическите парчета се трансформират в голям проблем. Тяхното струпване в земната орбита към този момент е спънка и може да заплаши бъдещите задачи към Луната или Марс.

Нарастващият брой галактически задачи през последните години докара до струпване на галактически отпадъци, които ще се разраснат експоненциално, твърди Нобу Окада, създател и изпълнителен шеф на Astroscale.

" През последните 5-7 години видяхме (около) 2 000 галактически инициативи в света, чиито проекти са толкоз нападателни, че ще пуснат 10 000 до 20 000 спътника през идващите 5 до 10 години. Виждаме експоненциален напредък на обектите в космоса ", показва Окада пред CNBC.

Има повече от 500 000 части отпадъци, които обикалят към земната орбита в това число неработещи спътници, ракетни бустери, гайки и болтове, които съставляват основна опасност за астронавтите и галактическите кораби, съгласно американската галактическа организация НАСА.

Към януари 2018 година в околоземна орбита има към 29 000 обекта, по-големи от 10 см, към 750 000 обекта, които варират сред 1 см до 10 см и към 166 млн. обекта с размери от 1 мм до 1 см, съгласно Европейската галактическа организация.

Окада сподели, че части от парчета непрекъснато летят към Земята и има доста обстановки, в които някои от тези обекти съвсем се сблъскват. Когато те се ударят един различен, тези конфликти в последна сметка основават още повече парчета.

" Дори и дребната парченце, породена от конфликта, има задоволително сила да взриви сателит ", предизвести Окада. " Ако продължим верижните реакции на конфликтите, няма да можем да извеждаме галактическите си активи в пространството. Така че в този момент е времето да премахнем огромни обекти от космоса ", прикани той.

Има обекти в орбита, които се движат с към 8 км в секунда, което евентуално значи, че парчета с размера на малко стъклено топче могат да бъдат унищожителни за спътник, споделя Дейвид Бал, изпълнителен шеф на основания в Австралия Център за проучване на галактическата среда.

Компанията на Окада създава технология, която може да доближи до орбита, с цел да разпознава огромни предмети, които са опасност за галактическите кораби, и да ги докара до атмосферата, с цел да изгорят.

Макар прогнозните разноски за премахване на отломките да са някъде сред 100 млн. $ и 500 млн. $ за едно премахване, Astroscale се пробва доста да понижи тази цена.

Но тя надалеч не е единствената компания, която търси способи за разчистване на галактически парчета.

Космическият център на Университета в Съри към този момент разполага с галактически транспортен съд в орбита, с технологии за премахване на парчета, като да вземем за пример харпун, мрежа и плъзгаща се платформа, за осъществяване на опити.

Предизвикателство може да се окаже точното разкриване на дребните късчета парчета, които също съставляват обилни закани.

Центърът за проучване на галактическата среда изследва способи за тъкмо установяване на по-малки обекти в орбитални и алармени сателитни оператори, сподели Бал пред CNBC.

Отломките в действителност са основали " зона на парчета към сферата (планетата, б.р.) ", показва Окада. " Когато отиваме на Луната или на Марс, би трябвало да преминем през тази група от остатъци. За да подсигуряваме сигурен полет до Луната и Марс, би трябвало да почистим галактическите боклуци ", съобщи той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР