Космическите изследователи ще се разделят с един от най-успешните и

...
Космическите изследователи ще се разделят с един от най-успешните и
Коментари Харесай

"Касини" ще се разпадне в атмосферата на Сатурн днес

Космическите откриватели ще се разделят с един от най-успешните и прoдуктивни апарати - " Касини ", който в продължение на 13 години изследваше системата на Сатурн. Сондата ще се разпадне в атмосферата на планетата, откакто остана съвсем без гориво. Целта на конфликта е да не бъде нечиста системата и по-специално две от луните на Сатурн, където може да има живот. Очаква се сигналът да спре към 15 часа през днешния ден българско време. Последните данни ще бъдат получени от мрежата антени на НАСА в Канбера, Австралия, оповестява БНР.

Професорът от университета в Сан Хосе Есам Маруф, който е взел участие в обвързвания със сондата екип през цялото време, показа:

" Чувствам се ужасно поради постигнатото от „ Касини ", само че се усещам и печален, тъй като всичко свършва. Това е като да изгубиш доста безценен другар ".

Сондата " Касини " изследва Сатурн и неговите многочислени луни от юли 2004 година. Снимките, изпратени от апарата, са над 450 хиляди, а обезпечените данни бяха употребявани в близо 4 хиляди научни изявления. В плана участваха учени от 27 страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР