Космическите амбиции на Китай се пренасят в по-висока орбита. След

...
Космическите амбиции на Китай се пренасят в по-висока орбита. След
Коментари Харесай

Китай планира да построи соларна централа на Луната

Космическите упоритости на Китай се придвижват в по-висока орбита. След сполучливото и международно пътешестване до далечната страна на Луната, Китай се готви да построи слънчева електроцентрала в космоса. С годишен бюджет от 8 милиарда $ за своята галактическа стратегия, на второ място след Съединени американски щати, Китай се стреми да се конкурира със своя съперник в галактическата конкуренция за икономическо, военно и софтуерно владичество, осведоми Bloomberg.

Учените към този момент са почнали построяването на пробна база в западния китайски град Чунцин. Първоначално те възнамеряват да разработят по-малка електроцентрала в стратосферата сред 2021 и 2025 година, слънчева апаратура от 1 мегавата в космоса до 2030 година и в последна сметка по-големи генератори, съгласно държавните всекидневник за науки и технологии.

Ето какво прави Китай в галактическото пространство:

Проучване на Луната

Учените от Китай сполучливо приземиха лунна сонда на далечната страна на Луната на 3 януари, приключвайки поредност от задачи и давайки подтик на упоритостите настраната. Кацането в неразучения район ще даде опция на Chang`e-4, ровера, кръстен на митичната богиня на Луната, да изследва по-добре Луната заради неналичието на електромагнитни разстройства от Земята. Автомобилът е оборудван с нискочестотен радиоспектрометър, който ще помогне на учените да схванат " по какъв начин са се съставили най-ранните звезди и по какъв начин нашият космос е произтекъл от тъмнината след Големия гърмеж ", съгласно формалната китайска осведомителна организация Xinhua.

Зелени очаквания

Подобно на научната фантастика " Марсианецът ", с присъединяване на Мат Деймън, китайската лунна задача също ревизира дали безплодната луна може да поддържа живота. Снимки, изпратени от Chang`e-4 предишния месец, демонстрираха първия зелен лист от памучни семена девет дни след началото на опита, съгласно университета Чунцин, който управлява биологичния план. Тестовият товар за задачата включва памук, рапица, картофи, квас и други.

Още задачи

Китай има планувани още такива задачи. Още четири версии на сондата Chang`e са в развой на политане, като най-малко две от тях са проектирани за кацане на южния полюс на Луната, съгласно У Янхуа, вицепрезидент на Китайската национална галактическа администрация. Агенцията ще изследва и основаването на изследователска база на Луната. До края на това десетилетие евентуално ще има сонда до Марс.

Космическа станция

Китай се стреми да построи своя лична галактическа станция към 2022 година, наречена Tiangong, или Heavenly Palace, тя ще има главен модул и два други модула за опити, общо тежащи 66 тона и способни да придвижват трима души, с планиран витален цикъл най-малко 10 години. Съоръжението ще бъде употребявано за научни проучвания в десетки области, в това число биология, физика и други естествени науки.

Частни ракети

Президентът Си Дзинпин разхлаби монопола на държавното управление за изстрелване на галактически кораби, стимулирайки основаването на дребни локални компании с фантазии да провокират компании като Space Exploration Technologies на Елон Муск, Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън. Стартиращите компании получават финансиране от китайски фондове за рисков капитал и частни вложители и също могат да разчитат на опита на ракетните учени от галактическата стратегия на Китай.

GPS провокации

Конкуренцията със Съединени американски щати в небесата коства на Китай минимум 9 милиарда $ за създаване на навигационна система и понижаване на зависимостта от американския GPS - чиито сателитни данни за местоположението се употребяват от смарт телефони, автомобилни навигационни системи и управляемите ракети. И всички тези спътници се управляват от американските военновъздушни сили, което прави китайското държавно управление подвластно. Така че, тя създава различната навигационна система Beidou, която в последна сметка ще обезпечи акуратност на позициониране от 1 метър (3 фута) или по-малко с потреблението на наземна система за поддръжка.

Космическа боклук

Китай развива и други комплицирани галактически планове като " сателитна ревизия и ремонт " и почистване на обикалящи в космоса отпадъци. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР