Космически апарат на НАСА извърши операция по вземане на проба

...
Космически апарат на НАСА извърши операция по вземане на проба
Коментари Харесай

Космически апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену

Космически уред на НАСА извърши интервенция по взимане на проба от повърхността на метеорит, на първата по рода си задача за американското галактическо ведомство, оповестиха международните организации.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС се приближи със скорост 10 см/сек до метеорита Бену, който се намира на 320 милиона км от Земята. Операцията беше осъществена в автоматизиран режим, тъй като заради огромното разстояние сигналът от Земята до сондата стига за 18.5 минути. " Контакт доказан "... " Вземането на проба завърши ", разгласи НАСА по време на непосредствено лъчение на интервенцията. " Всичко мина чудесно ", съобщи няколко минути по-късно ръководителят на задачата Данте Лорета, представен от Франс прес. " Тази вечер написахме страница от историята ", добави той, мощно разчувствуван.

Според програмата на полета сондата, достигайки няколко метра от Бену, разпростира роботизираната си ръка, изстрелва азот под налягане, с цел да оголи повърхността, и засмуква разлетелите се частици с диаметър минимум 2 см, преди да се отдалечи от метеорита. Експертите се надяват да бъдат събрани минимум 60 грама проба от повърхността на Бену по време на тази интервенция, траяла десетина секунди.

Операцията беше осъществена в авансово определена точка - кратер с диаметър към 20 метра в северната част на метеорита. Диаметърът на самия метеорит доближи 500 метра.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС беше изстреляна през септември 2016 г, доближи метеорита Бену при започване на декември 2018 година и направи фотоси на цялата му повърхнина. В уеб страницата на НАСА се отбелязва, че Бену е в категорията на евентуално рисковите метеорити: възможностите му в идващия век да падне на Земята са едно към 2700.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР