Косатките отнеха короната на големите бели акули като върховен морски

...
Косатките отнеха короната на големите бели акули като върховен морски
Коментари Харесай

Океанът има своя нов върховен хищник

Косатките лишиха короната на огромните бели акули като висш морски див звяр, заяви Сайънс алърт, представен от Българска телеграфна агенция. Морски еколози откриха, че огромните бели акули незабавно напущат пожеланото си ловно поле и не се връщат там цяла година, в случай че в него се появят косатки, даже и за малко.

Специалистите от аквариума на залива Монтерей събраха данни за придвижването на 165 огромни бели акули с GPS чипове, сложени им от 2006 година до 2013 година Те ги съпоставиха с данните, събирани 27 години за популациите косатки, акули и тюлени от консервационен център на югоизточния о-в Ферълон край Сан Франциско. Екипът е документирал и четири срещи сред огромна бяла акула и косатка.

Анализът разкри, че огромните бели акули за минути напущат региона, в случай че се появи косатка, даже и да е единствено за час, и не се връщат до идващия сезон. Избягалите акули по никакъв начин не са били дребни - някои са били дълги 5,5 м. Този размер обаче не може да смути косатките.

Акулите не постоянно бягат надалеч. Понякога единствено се реалокират на безвредно разстояние. Има случаи обаче да доближат доникъде на Тихия океан, в региона наименуван " кафенето на белите акули ".

Известни са случаи косатка да убие огромна бяла акула. Когато такива трупове доближат до брега, нормално липсва черният дроб, който е богат на мазнини и витамини.

Дали огромните бели акули инстинктивно заобикалят хищниците, които елементарно могат да ги изкормят, или в предишното косатките са ги изместили в битката за желаната им храна - морските слонове, не е известно.

" Това съгласно мен е доказателство, че питателните вериги не постоянно са линейни - сподели Салвадор Йоргенсен от екипа. - Така наречените странични взаимоотношения сред висши хищници са известни на сушата. В океана обаче е по-трудно да бъдат документирани ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР