Корупцията в структурите на Министерството на транспорта и облечените в

...
Корупцията в структурите на Министерството на транспорта и облечените в
Коментари Харесай

Инструктори: Всеки пети шофьор е с купена книжка

Корупцията в структурите на Министерството на превоза и облечените в прекомерна власт негови организации бяха посочени като един от сериозните проблеми на пътната сигурност по време на обществена полемика в Благоевград. Градът бе четвъртата спирка на публичното разискване на трите нови законопроекта за пътна сигурност. За четвърти път те получиха жълт картон от специалистите и представители на неправителствени организации. Над 300 страници с рецензии към законите са импортирани до този миг, призна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който е и началник на работната група по проектозаконите, съобщи БНР.
Не слабостите в нормативните актове, които евентуално ще се доработват най-малко още година, бяха главната причина за тревожната камбана, която стартира да бие обществото, а корупцията. Инструктори, провеждащи шофьорски курсове, споделиха:
„ Какъвто и закон да създадем за придвижване по пътищата и за подготовка на водачите, до момента в който не се оправим с корупцията, няма да има никакъв резултат. Годишно се продават към 40 хиляди книжки. Всеки пети водач е с купена брошура “.
Темата за нестихващата корупционна зараза в транспортното министерство и в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ повдигнаха от Института по пътна сигурност:
„ Не може да има взети изпити от водачи, които са полуграмотни, да не кажа необразовани. Не може да има задържани чиновници, които организират такива изпити, и да не престават да работят в институцията, която организира изпити. Ако това не се поправя и не стартираме съществено да работим в тази сфера, ще ни бъде доста мъчно и ще отчитаме единствено тежки катастрофи със починали “.
Зам.-министърът на превоза Ангел Попов отговори: „ Преписките са 11 и сме помолили 11 пъти прокуратурата да ни даде право да ги освободим. Отговорът е следният „ Води се дело. Докато не бъдат наказани тези хора и съдът да удостовери тяхната виновност, нямаме право да ги уволним “.
Повдигналият тематиката за корупцията в транспортното министерство се оказа дисциплинарно уволненият като началник на столичното ДАИ Кънчо Димитров, прочут с това, че е подавал най-вече сигнали за корупционни схеми. Той напомни, че и зам.-министър Ангел Попов е предаден на съд от прокуратурата за подправено заричане за подпомагане за приемане на материална полза – рушвет от 8000 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР