Корупцията убива, скандираха хиляди гневни румънци пред вътрешното министерство. Опитите

...
Корупцията убива, скандираха хиляди гневни румънци пред вътрешното министерство. Опитите
Коментари Харесай

Гняв от убийството на дете в Румъния блокира спорна реформа на правителството

" Корупцията убива ", скандираха хиляди гневни румънци пред вътрешното министерство.

Опитите на държавното управление на Румъния да извърши противоречива промяна в правораздаването и наказателното законодателство се сблъскаха със следващата вълна на неодобрение на хиляди румънци от ръководещите, провокирана този път от скандално бавната реакция на полицията, довела до убийството на 15-годишно момиче предходната седмица.

Румънският министър на вътрешните работи Николае Мога заяви във вторник, че е подал оставка - единствено 6 дни откакто той постави клетва на поста - след нещастието с момиче, което три пъти съобщило на незабавния телефон 112, че е отвлечено, бито и изнасилено. Румънците са шокирани от бавната реакция на полицията - цели 19 часа след първото позвъняване. Когато най-сетне влезнали в къщата в южния град Каракала, те разкрили тленните остатъци на две девойки. Все още се вършат ДНК проби за доказване на самоличността им, само че се счита, че са на отвлеченото 15-годишно момиче и на изчезнало през април 18-годишно момиче отблизо село. Арестуваният 65-годишен мъж призна за двете убийства и за това, че е запалил телата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стотици румънци стачкуваха първо в Каракала, а след това хиляди се събраха и в Букурещ със викания " Корупцията убива! " под прозорците на вътрешното министерство.

Мога споделя, че оставката му " би трябвало да подейства като ново начало на вътрешното министерство ". В петък той уволни началника на националната полиция Йоан Буда и ръководителите на районната и локалната полиция в окръг Олт. Президентът Клаус Йоханис свика изключително съвещание на Върховния съвет за национална защита, с цел да разиска дейностите на органите на реда.

Премиерът Виорика Данчила изиска референдум за въвеждане на по-строги санкции за ликвидиране, обезчестяване и педофилия. Но това е в пълномощията на президента, който е в изострен спор с държавното управление и даже дефинира ръководещите като морално виновни за убийствата в Каракала. Публикациите, че тя има намерение да се кандидатира за президент, макар ниското утвърждение, раздразни още повече хора.

Скандалът съответства с единомислещото решение на Конституционния съд на Румъния, отхвърлящо опита на ръководещите да поправят на Наказателния кодекс. Поправките предвиждаха понижаване на наказванията за някои закононарушения, декриминализиране на случаите на немарливост в служебната активност, едногодишен период за докладване на закононарушение, отчасти декриминализиране на подкупите и злоупотребите със служебно състояние и възбрана всички обществени управляващи да осведомят обществеността за хода на наказателни следствия и други

Недоволните упрекват властта, че се е оплела в другарски и роднински връзки, вкарали в администрацията хора с малко умения за заеманата служба. Тази процедура безусловно убива хора, като в тази ситуация с двете девойки, считат те, и упорстват за радикална смяна, а освен за няколко уволнения и оставки.

Медии и анализатори интензивно разискват случая и припомнят, че през последните 2 години държавното управление увеличи пенсиите на съдии и служители на реда и им разреши по-ниска пенсионна възраст. Това обаче довело до вълна от ранно овакантяване на системата и дефицит на проверяващи изгубването на първото момиче от Каракала напролет и забавено събиране на екип служители на реда за избавяне на второто в края на юли.

Оказва се, че и системата на незабавния телефон 112 за локализиране на позвъняването е незадоволително ефикасна, с цел да дефинира от кое място е звънило момичето, прекарало на телефона общо 20 минути в диалози с оператора. Част от казуса е, че държавното управление е затруднило със забрани съдействието сред органите на реда и обществени институции и организации.

За бавната реакция отговорност евентуално носи и дежурният прокурор, показал прекомерна нерешителност в разрешаване интервенцията на полицията, евентуално поради опасения да не попадне под прожектора на ново особено отделение, проверяващо закононарушения вътре в правораздавателната система. То бе основано от държавното управление предходната година.

Медиите обърнаха внимание и на нещо друго, което още повече ядоса румънците. Промени на Наказателния кодекс от ръководещата партия, които са на финалната права преди утвърждение в Народното събрание, изключват доживотна присъда за нарушители над 60-годишна възраст. Освен това, в случай че бъде наказан, 65-годишният Джордже Динка ще може след излежаване на една трета от наказването да изиска съкращаването му с 20% поради неприятни битови условия.

Управляващите социалдемократи и съдружните им сътрудници от ALDE евентуално ще бъдат принудени да спрат и даже да анулират част от решенията и проектите си, довели съгласно критиците им до облекчение ситуацията на обвинени и упрекнати, понижаване пълномощията на прокуратурата, слагане под напън на магистрати и оставяне без задоволително експерти на основни институции за битка с престъпността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР