Корупцията съществува, защото политическата класа го иска. Такова заключение направи

...
Корупцията съществува, защото политическата класа го иска. Такова заключение направи
Коментари Харесай

Цацаров: Корупция има, защото политиците я искат

Корупцията съществува, тъй като политическата класа го желае. Такова умозаключение направи подалият оставка началник на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров при следващото му чуване в Народното събрание. Този път тематиката бе бюджетът.

Часове преди изявата на Цацаров пред депутатите, КПКОНПИ изпрати известие, съгласно което на комисията е бил възложен за координиране вид на закона за бюджета, който не е съдържал всички преходни и заключителни разпореждания, след това импортирани в Народното събрание. Самият Цацаров разяснява, че с тези промени се създавал голям корупционен риск. Бившият основен прокурор засяга министерството на нововъведенията и

Отрядът " Чавдар " не може да е честен коректив

След чуването му в четвъртък Цацаров за следващ път сподели, че дава опция на новите ръководещи да покажат какво могат след 1 март, когато сдава поста. Бившият основен прокурор разяснява още, че не се срами от нищо и единствено той знае какъв брой неща са били предотвратени през последните 7 години и какъв брой неща са случили по закон. Той разкритикува депутати от ръководещото болшинство, че не са наясно с азбучни истини.

" Хора, които се държат по този начин, като че ли отрядът " Чавдар " е влезнал на 9 септември и пристигна денят...те не са хората, които могат да ми бъдат честен коректив ", съобщи Цацаров.

Добави, че бил питан за електрификация на общините и за морски дюни. Миналата седмица той разяснява, че му е пристигнало допълнително да бъде отговорен за всичко.

" Дали корупцията в тая страна съществува, единствено тъй като институциите не могат и не желаят да я спрат, или съществува и тъй като цялата политическа среда и политическа класа нещо не ѝ се желае това. Ако доста ѝ се искаше, тя нямаше да държи наредбите на Наказателен кодекс на равнището от 1968 година ", заключи Цацаров.

Така той призна съществуването на корупцията, само че за следващ път той сне отговрността от себе си и ръководената от него КПКОНПИ. Също като основния прокурор Иван Гешев, Цацаров вижда проблем единствено и едниствено в закона, а не в метода, по който работят институциите им.

Няма потенциал

След 1 март шефът на КПКОНПИ ще бъде прокурор във висшата касационна прокуратура, удостовери самичък той. Цацаров заподозря и че комисията ще бъде оставена във висящо състояние, а желанията на ръководещите да я разделят на две няма да се случат толкоз елементарно.

Цацаров уточни, че отрасловата комисия в Народното събрание към този момент е приела проектобюджета на КПКОНПИ, който отразява настоящия ѝ тип, а за плануваната организация с проверяващи функционалности трябват доста повече запаси. Той предвижда, че след 1 март организацията ще се ръководи от някой от заместниците му и нов титуляр евентуално няма да бъде определен.

Заканите КПКОНПИ да бъде разграничена са единствено политически пушек, от който не следва нищо. В противоположен случай до момента е щяло да има препоръчан законопроект в тази тенденция, разяснява Цацаров. Според него правосъдното министерство няма професионален потенциал за подобен план. Той разяснява, че даже това управление на ведомството да го попита, надали би дал мнението си.

Свръхконцентрация

КПКОНПИ е съгласувала закона за бюджета за корупционен риск с изчезнали 89 параграфа от него, сподели още Цацаров. Именно те основават голям риск.

" Само в едно ведомство се концентрира ръководството на голямо количество пари от еврофондовете, в това, че една и съща фигура ръководи или управлява хората, които ръководят тези фондове и в това време управлява хората, които би следвало да управляват ", изясни Цацаров, намеквайки за ведомството на Лорер.

Той сподели още, че премахването на фигурата на съдиите по вписванията криело необикновен риск, тъй като ставало дума за нотариални актове и вписвания. Той уточни още, че се премествала дирекцията, която съставлява страната по разнообразни каузи от финансовото министерство в правосъдното. Това криело риск да се наемат адвокатски адвокатски фирми без социална поръчка и да не се употребяват държавните юрисконсулти.

" Оказа се, че тия разпореждания попаднаха внезапно в преходните и заключителни разпореждания на този законопроект – нещо, за което предните ръководещи са били подложени на критика постоянно – че в преходните и заключителни се повяват какви ли не екзотики. Е, нищо ново не е научено, нищо остаряло не е забравено ", сподели Цацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР