Корупцията ражда фалшивите новини, фалшивите новини раждат корупцията. Има симбиоза

...
Корупцията ражда фалшивите новини, фалшивите новини раждат корупцията. Има симбиоза
Коментари Харесай

Бреков по време на кръгла маса: Фалшивите новини продуцират корупция

Корупцията ражда подправените вести, подправените вести раждат корупцията. Има симбиоза сред огромните национални малките екрани, обществените медии и избрана група осведомителни организации. Собственици на медии, публицисти, политици и жители би трябвало да се обединят към построяването на тактика за изкореняването на тези порочни практики. Около това се сплотиха участниците в кръгла маса на тематика „ Корупцията и генезиса на подправените вести в България”. Събитието се организира под егидата на Групата на европейските консерватори и реформисти и евродепутата Николай Бареков в партньорство с УНИБИТ.

Като гост-лектори присъединяване в форума вземаха проф.д-р Стоян Денчев, професор, лекар на икономическите науки, ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии в София, Колин Стивънс, притежател и основен редактор на една от най-известните европейски медии – EU Reporter, проф. доктор Теодора Петрова, декан на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет Св. Климент Охридски и Никола Митев, медиен анализатор и ПР специалист.

Николай Бареков е безапелационен, че у нас има безспорен медиен монопол. Като очевиден образец за това той уточни т.н Кръг „ Капитал”, който по думите му освен има лични медии, само че и е овладял цели журналистически екипи, които работят в националните малките екрани. Според евродепутата казусът с подправените вести се корени в това, че те се раждат в анонимност, само че са спонсорирани с пари, които идват от корупция и нелегитимни политически практики. „ По този метод самите подправени вести продуцират корупция “, счита Бареков.

„ Първият симптом, по който можем да познаем, че има фабрика за подправени вести, е когато няма законна причина за възникването на капитала, който устоя избран кръг от медии. Този капитал изсветлява подправените вести през националните малките екрани, тъй като това са същинските медии, на които хората вярват”, безапелационен е Бареков.

В тази връзка евродепутатът уточни, че препоръчаните неотдавна изменение в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби не са задоволителни. По думите му, законодателите би трябвало да помислят за налагане на наказателни ограничения, когато се основават и финансират медии с неразбираем капитал. Бареков стартира и концепцията за въвеждане на термина „ журналистически лобизъм”. Мотивът му е, че откакто съществува следва да се легитимира.

Според евродепутата казусът с целевото дезинформиране на жителите се корени в националните малките екрани и интернет уеб сайтове, а не в печатните издания, защото пазарът при тях е мощно ограничен. „ Електронните медии генерират голямо доверие у хората”, сподели Бареков и позволи, че точно от това се възползват дефинира кръгове, борещи се за политическо и икономическо въздействие у нас.

Бареков засегна и тематиката за налаганата цензура във водещите национални малките екрани. Като прегледен образец той уточни обстоятелството, че за последните три години нито една от тези медии не е отправила покана към него в качеството му на европейски депутата и член на третата по величина партия в Европейския парламент /ЕКР/ за разискване на проблеми от европейско естество.

В публичния спор по време на кръглата маса се включи и Колин Стивънс - притежател и основен редактор на една от най-известните европейски медии – EU Reporter. Всички политически групи се стремят към медийното въздействие над хората, политиците управляват наличието на осведомителните потоци, счита той. По думите му, подправените вести се употребяват, с цел да се манипулира публичното мнение и политиците ги употребяват, с цел да оказват своето въздействие върху жителите.

Колин Стивънс изброи и ограниченията, които съгласно него следва да се подхващат за премахване на тези порочни практики. Според него би трябвало да има развой, при който да се разпознава кои вести са подправени и кои същински, средства, посредством които да се осветлят финансовите канали на медиите и най-важното – хората би трябвало да се образоват, да знаят, че има подправени вести и те могат да бъдат оповестени. Много е значимо да се понижи въздействието на подправените вести, а това може да стане посредством обучение на обществата, сподели в умозаключение притежателят на EU Reporter.

Декан на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. доктор Теодора Петрова изрази опасения по време не полемиката, че казусът с подправените вести става все по-сериозен. По думите и концентрацията им е толкоз огромна, че медиите към този момент не могат да извършват своята обществена функционалност. „ Не можем да имаме заем на доверие към медийното наличие, хората понижиха потреблението си”, съобщи още тя. Като съществена причина разрастващата се зараза на подправените вести съществуването на обществени мрежи и всеобщото им потребление от потребителите, защото посредством тях подправените вести стремително се популяризират. Според проф. доктор Теодора Петрова главното средство за битка с тези вести е образованието и създаване на предел на сдържаност у младежите.

По време на събитието Никола Митев изнесе отчет, с който разобличи интернационалната неправителствена организация „ Репортери без граници”, като разкри под въздействие на кои политически и стопански кръгове се намира групировката.

Изследванията, които тази асоциация изготвя, са за независимост на печата, а не на словото, което прави годишните им ранглисти неотносими във връзка с цялостната медийна независимост в България, твърди Митев. Пред цялостна зала той показа презентационен материал, разкриващ в конкретика връзките на „ Репортери без граници” с “Америка за България” и Кръга „ Капитал”.

Тези изследвания се вършат от един кръг от медии и неправителствени организации, които са обединени от един общ абстрактен финансов център, установи той. По думите му, има доста елементи, които се икономисват, и тезата със сриването на България в показателя за независимост на словото се употребява прекомерно спекулативно.

Митев е безапелационен, че в самата ранглиста би следвало да вземат участие всички, упражняващи специалността публицист, на съответната територия. „ Никъде в оповестената от „ Репортери без граници” информация не попадат нито имената на публицистите, които са взели участие анкетите, на база на които се прави класацията, нито организациите, които вземат участие в образуването на оценката по този индекс”, акцентира медийният анализатор.

От това кои български асоциации, медии и публицисти се афишират за техни сътрудници у нас можем да съдим и кой в действителност взе участие в тези проучвания, съобщи Митев и изброи тези, с които „ Репортери без граници” имам сътруднически връзки - Бивол, Асоциацията на европейския публицисти и Съюзът на издателите в България, в който членуват Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Стояна Георгиева и Огнян Донев или т.н Кръг „ Капитал”, който пък се финансира напълно от „ Америка за България”.

С цел да обясни обстановката Никола Митев описа пред участниците в кръглата маса и по какъв начин в действителност се заражда Фондация „ Америка за България”. „ Това е българо-американски капиталов фонд, който съществува в България от 1991 година до 2007 година. Тогава ние ставаме член на Европейския съюз, а на територията на Европа никой отвън Съюза няма право да финансира правосъдна, просветителна система или други, свързани с вътрешната сигурност. Поради тази причина този капиталов фонд се преобразува във Фондация „ Америка за България”, основана с пари от Българо-американска банка”, описа медийният анализатор. В заключени Митев разгласи, че „ Репортери без граници” пък се финансират отчасти от Американския народен фонд за народна власт и неправителствените организации на Джордж Сорос, което значи, че и в двата случая финансирането идва от еднакъв център на въздействие.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР