„Корупцията нарушава основните права на човека – и голямата, и

...
„Корупцията нарушава основните права на човека – и голямата, и
Коментари Харесай

Корупцията разрушава основните човешки права без остатък, категорична е Диана Ковачева

„ Корупцията нарушава главните права на индивида – и огромната, и дребната корупция нарушават всички права – стопански, обществени, културни, цивилен и политически и ги унищожава без остатък”. Това съобщи омбудсманът доцент Диана Ковачева по време на Националната научно-практическа конференция „ Системно-структурни подходи за противопоставяне на корупцията “, проведена от правно-историческия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Във форума участваха ръководителят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, определеният от Висш съдебен съвет за основен прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на образованието Красимир Вълчев, председателката на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, зам.-министърката на правораздаването Десислава Ахладова, ръководителят на антикорупционната комисия в Народното събрание Емил Димитров и други

„ Към омбудсмана постоянно се обръщат жители, които алармират за спор на ползи, за решения, взети в ущърб на обществото, за непрозрачно и безотчетно разходване на обществени средства, с искане за сезиране на Конституционния съд или за смяна на нормативни актове. Открояват образци за неприятна администрация, която от дълго време към този момент не се свързва единствено с деянията на жестоко и нелюбезно отношение, а която основава чувство за неяснота, непредсказуемост, безотговорност – среда и условия за разрастване на корупция”, уточни доцент Ковачева.

Тя добави, че за първите 10 месеца през тази година в институцията на Омбудсмана са постъпили близо 9 000 тъжби, като в топ 5 при сигналите са жалбите за правото на добра администрация – 559, което е над 7% от общия им брой. Още по-тревожен по думите й е фактът, че 30% са получените сигнали на консуматори на публични услуги, които главно се жалват против монополите в страната, чиито дейности жителите свързват с чувство за честност.

„ От неприятната администрация до реализирането на корупционни практики пътят е къс, неналичието на бистрота и предсказуемост са удобна среда за тях. Именно реализацията на правилата на положително ръководство подсигурява основаването на ефикасна антикорупционна институционална среда, което е и опция за реализиране на предварителна защита против корупционни практики”, акцентира още омбудсманът.

По думите й битката против корупцията не е единствено законодателство, въпреки, несъмнено, това да е изискване, без което не може, тя не е единствено въпрос на гонене и наказване на причинителите на корупционни закононарушения. Тя би трябвало да бъде част от цялостна поредна антикорупционна държавна политика, включваща предварителна защита и образование, както и повишение на чувствителността и нетърпимостта на обществото към проявата на корупция, счита омбудсманът. "Защото подкупът постоянно има две страни. И в сърцевината на такава политика би следвало да стои устойчивата и честна институционална среда. Всяка страна би трябвало да построи своята национална система за честност и да подсигурява еднообразно високо равнище на честност на всяка институция в нея”, заключи Диана Ковачева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР