Корупцията и отсъствието на независими надзорни органи в България създават

...
Корупцията и отсъствието на независими надзорни органи в България създават
Коментари Харесай

В Брюксел и Франкфурт са със сериозни резерви за допускането на България до еврото, твърди "Велт ам Зонтаг"

Корупцията и отсъствието на самостоятелни надзорни органи в България основават проблем за скорошното ѝ приемане в еврозоната. Европейският съюз и Европейската централна банка имат съществени запаси за допускането на българите до системата ERM-2, известна още като " чакалнята за приемане на еврото ".

Това написа в неделя седмичникът " Велт ам Зонтаг ", като създателите допълват, че новата спънка се оказва въпросът за влизането на България в банковия съюз. Изданието показва, че участието в този съюз, основан през 2014 година, не е официално условие и " се оповестява, че българите не са изключително открити към предложенията от Брюксел и паричните управляващи ".

" Въпросът е, че би трябвало да се откри правно решение на техническия проблем с банковия съюз ", споделя източник от европейските институции. " Вярно, че участието в банковия съюз не се случва за една нощ, само че то би трябвало и да бъде квалифицирано задоволително време преди този момент ". Българите отхвърлят концепцията за " близко съдействие ", а от политическото управление на страната показват, че никоя страна - претендент за еврозоната, не е минавала през сходна процедура.

При въвеждането на банковия съюз от Европейската централна банка оповестиха, че в новия механизъм за банков контрол (SSM) могат да членуват и страни отвън еврозоната. За задачата те би трябвало да дават банковия контрол на ЕЦБ с всякаква нужна информация за националните банки и надзорните органи, както и тясно да си сътрудничат с институцията във Франкфурт по всички въпроси.

" Велт ам Зонтаг " заяви още в края на януари, че България възнамерява да подаде молба за участие доникъде на 2018 година, т.е. по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Изданието цитира ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който тогава сподели на церемонията в Народния спектакъл " Иван Вазов ": " Вашето място е в Европа, в Шенген и в еврозоната. "

България явно може да разчита на Европейската комисия и официално покрива така наречен маастрихтски критерии за допускане в зоната на единната валута, само че страната има проблем с устойчивостта на икономическата интеграция и е подложена на критика от ЕЦБ за стабилността на институционалната среда, писа " Велт ам Зонтаг ". Под заглавие " България: Малка, корумпирана, бедна - и подготвена за еврото " създателите припомниха, че съгласно оценки на Световната банка и " Прозрачност без граници " страната е с някои от най-ниските оценки за правосъдие, качество на ръководството, успеваемост на администрацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР