Корупцията и липсата на върховенство на закона са основни пречки

...
Корупцията и липсата на върховенство на закона са основни пречки
Коментари Харесай

Американската търговска камара: Корупцията е основна пречка на чуждите инвестиции в България

Корупцията и неналичието на господство на закона са съществени спънки пред привличането на задгранични вложения в България. Това съобщи президентът на Американската комерсиална камара Оливие Маркет по време на онлайн конференция, отдадена на опциите страната ни да се трансформира в дестинация, съкращаваща дългия път на доставките за европейски и американски корпорации.

„ Необходими са две условия, с цел да се реализира сполучливо тази цел. На първо място това е господство на закона, зачитането на този принцип и битката против корупцията. Това е доста значимо, тъй като, в случай че искаш да инвестираш в непозната страна, значимо е тя да има имиджа да страна, която в край сметка съблюдава правилото за господство на закона. Един вложител постоянно ще пристигна, в случай че знае, че в страната, в която ще влага, са приложени верните промени и най-много се ползват промени за битка на корупцията, изясни Оливие Маркет, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако Американската комерсиална камара би трябвало да е сериозна, това е рецензията, която бих отправил, натърти Оливие Маркет и добави, че тази тематика за камарата е топ приоритет.

Вторият аспект във връзка с привличането на задгранични вложители в България е обвързван с улеснението да се прави бизнес, както и електронното ръководство, счита Маркет. Според него България е страна, която е богата на умни, надарени и квалифицирани хора и затова страната ни би трябвало да е страната, която да покаже водачество в насърчаването на електронното ръководство. Според Маркет, в случай че това се случи, ще стимулира задграничните вложители да се открият в България, тъй като ще е по-лесно да се записва компания.

Заместник-министърът на стопанската система и досегашен изпълнителен шеф на Агенцията за вложения Стамен Янев посочи, че доста неща би трябвало да се създадат в региона на върховенството на закона. „ Лично аз постоянно съм упорствал за съблюдаване на този принцип. През последните години ние считаме, че Агенцията за вложения в България би трябвало да е значима контакта точка за всеки задграничен вложител, затова, с цел да можем да реализираме тази цел, ние се опитваме да подтикваме и работата на държавно управление, както и на министерството за справяне с казуса “, добави Янев.

Янев прикани представителите на задграничните вложители да се обръщат към организацията и министерството, в случай че се сблъскат с " някаква нерегулаторна процедура ".

Ако извършите това, вие може да се справите и даже да избегнете проблеми, свързани със зачитането на правилото на върховенството на закона, добави Янев, като уточни, че държавното управление и министерствата работят самодейно и са в подготвеност да се оправят с всички нерегламентирани практики.

„ Стратегията, която би трябвало да използван, е да съблюдаваме правилото за върховенството на закона. Има правила и ние би трябвало да ги съблюдаваме, хубаво е да имаш въпреки и по-лош закон, само че въпреки всичко да имаш закон “, добави Янев.

Конференцията бе проведена от Българската организация за вложения взаимно с двустранните търговски камари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР