Корупцията и липсата на контрол са проблемът на издаването на

...
Корупцията и липсата на контрол са проблемът на издаването на
Коментари Харесай

Корупция и болнични - грешната комбинация

Корупцията и неналичието на надзор са казусът на издаването на болнични листове, а не това кой и дали заплаща за отсъствието на чиновниците за един, два три или повече дни. Това са опорните точки, към които се завъртя мнението на съперниците на концепцията първия ден от болничните да не се изплаща на служащия.

Българската стопанска камара назова казуса като „ липса на надзор “ и обратно на другите работодателски организации се разгласи срещу измененията, предлагани от ръководещата коалиция.

" Подобно предложение е следващото доказателство, че обществото ни е некомпетентно да се оправи с този феномен, а страната не е в положение да приложи фокусиран и съответен механизъм за надзор на тази процедура “, се споделя в изказване на БСК във връзка злоупотребата с болнични листове.

В продължение на 10 години работодателите са „ глобени “ за първите три дни от краткотрайната неработоспособност на чиновниците си, а в този момент се предлага тази отговорност отчасти да се споделя от обезпечените лица. „ Опитът да излекуваме една социална неправда с въвеждането на друга ще докара до задълбочаване на несъответствията в осигурителната система и до повишение на общественото напрежение “, считат от стопанската камара.

„ Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от краткотрайна нетрудоспособност на обезпечените лица на практика глоби болшинството правилни лица, поради малцинството неточни. Битката с неточните е напълно ангажимент на страната, която следва да вкара нужните механизми за недопускане на злоупотреби и дейно санкциониране на нарушителите “, настояват още от работодателската организация.

В хора на припяващите против контрактуваното от обединението в ръководството се включи и опозиционно настроената против всичко напоследък Мая Манолова. Бившият омбудсман се възмути от това, че служащите ще „ бъдат глобени за това, че са заболели, още повече че българските служащи и чиновници са най-бедните в Европейски Съюз, а доплащанията в опазването на здравето и цените на медикаментите, съотнесени към покупателната дарба, са над междинното за Европейски Съюз равнище. “

Манолова счита, че подправените болнични следва да се лимитират посредством институционален надзор и ефикасни ограничения за битка с корупцията, а не като се понижават приходите на работещите жители.

Тя напомня, че като антикризисна мярка работодателите са били натоварени да заплащат първите три дни от болничните, само че по-късно краткотрайната мярка останала непрекъсната. За същото въвеждане на краткотрайна организация по болничните от 2010 година се възмущават и от БСК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР