Корупцията е смазката, без която Путин не би могъл да

...
Корупцията е смазката, без която Путин не би могъл да
Коментари Харесай

Държавата на Путин - паразитен мафиотски клуб

Корупцията е смазката, без която Путин не би могъл да разчита на цялостното смирение на съветския хайлайф. Именно Путин трансформира корупцията в систематична, като преобразува ръководещата класа в паразитен мафиотски клуб, написа в коментар за " Дойче веле " Иван Преображенски.

Руската основна прокуратура разгласи активността на „ Трансперънси интернешънъл “ за нежелана на територията на Руската Федерация. В унисон с обичайна съветска шпиономания управляващите акцентират обстоятелството, че тази интернационална неправителствена организация, която има седалище в Берлин, е " ръководена от жители на непознати страни ". Защо Кремъл нападна по този начин интензивно антикорупционната организация по време на война?

Статистика и шпиономания

Не са минали и две седмици, откогато Държавната дума позволи на държавното управление да засекретява каквито си изиска статистически данни. Дейността на съветския държавен уред в подтекста на продължаващата война в Украйнастава изцяло непрозрачна. А новите закони за секретност въобще не са краткотрайни – в случай че Русия бъде победена в Украйна, а Путин резервира властта си, те надали ще бъдат анулирани. Това е фантазията на всяка администрация - да няма външни критици, нито обществена отчетност.

Ясно е зад какво се крият съветските бюрократи – зад плашилото „ противников сътрудници “. През 1960-те години, когато към този момент е било допустимо да се шегуваш с управляващите, без да рискуваш да попаднеш поради това в пандиза, сатирикът Аркадий Райкин пародира тази пословична съветска недоверчивост с една шета за руските летища. Оттогава доста неща са се трансформирали, само че манталитетът на съветския служител, а още по-малко на хората от службите, си е останал неизменен.

Повече от две десетилетия „ Трансперънси “ се бори интензивно за въвеждането на оптимално строги и транспарантни правила в Русия, с цел да стане допустимо жителите да получават от държавните органи значима за обществото информация. В началото на ръководството на Путин управляващите също не бяха доста дейни в това отношение, само че мнозина смятаха, че се работи против корупцията. Просто тогава Путин употребява прозрачността, с цел да разкрие съперниците си държавния уред. А откакто получиха цялостната власт, ръководещите в Русия започнаха да се уморяват от тази неприкритост.

С експлоадирането на войната в Украйна двете елементи на тяхното схващане - параноичната и клептократичната - се сдобриха. Те се опасяват от шпионите и желаят да продължат да паразитират свободно върху съветската страна. Никаква бистрота или неприкритост, изключително интернационална бистрота, не им е нужна.

Корупцията е в основата на стабилността

" Като организация, бореща се против корупцията, тя („ Трансперънси интернешънъл “ - бел. ред.) се меси във вътрешните работи на Руската федерация, което съставлява опасност за основите на конституционния ред и сигурността на страната ", се споделя в причините на Главната прокуратура. Дори съперниците на режима на Путин не биха могли с такава искреност да настояват, че битката против корупцията е опасност за сегашния съветски режим.

Сега интензивно се дискутира дали да не престават антикорупционните следствия, като се взима поради, че колкото повече пари откраднат клептократите на Путин, толкоз по-малко ще има за армията, която продължава кървавата си експанзия против Украйна. Има някакъв здрав смисъл в разсъжденията за това, че на съветските генерали и производители на оръжие би трябвало да се разреши да крадат колкото се може повече. Убеден съм, че ще е най-добре, в случай че всяко бъдещо антикорупционно следствие се позволява единствено в случай че управляващите авансово ревизират дали то не пречи на путинския хайлайф да краде средства от военните поръчки.

Не бива да забравяме, че корупцията е смазката, без която Путин не би могъл да построи настоящия съветски режим и да си обезпечи цялостно смирение на елита. Той не пое ръководството на страна, свободна от корупция, тъй като такава имаше в обилие и при Борис Елцин. Но точно Путин я трансформира в систематична, като преобразува ръководещата класа в мафиотски клуб.

В други страни една война, като сегашната в Украйна, от дълго време да е довела до междуособици сред ръководещите кланове. В Русия това щеше да насърчи вътрешни промени, може би даже и прелом против Путин. Но след една година война не се вижда никакво разединение на елитите, а зъбните колела на механизма се въртят, обилно смазвани от корупцията. Колкото по-малко смазка попада в този механизъм, толкоз по-твърдо зацепени ще бъдат обособените му елементи в процеса на непрекъснатото преразпределение на собствеността. И тогава вътрешната война на мафиотските кланове ще помогне да се спре външната война – тази против Украйна.

Сбогуване с прозрачността

Засега, както в стопански, по този начин и в политически проект, Русия се трансформира в Terra incognita (непозната земя – б.ред.), затворена даже за самата себе си. Експертите все по-често са принудени да проучват действителното положение на нещата въз основа на косвени признаци и индикатори. И тази наклонност единствено ще се задълбочава. Много ловко бюрокрацията крие информация, а при тоталната липса на външен надзор към този момент и фалшифицира данните по този начин, че в най-близко бъдеще освен задграничните критици, само че и самите съветски управляващи ще изгубят опцията да преценят действителното положение на нещата в съветската стопанска система.

Така беше изгубена връзката с действителността и в късния Съветски съюз, което приключи с неговия стопански провал. Но би трябвало да признаем на съветската стопанска система, че даже и в изискванията на наказания тя остава по-сложна, а оттова и по-устойчива, в сравнение с плановата руска стопанска система.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР