Корупция и бюрокрация възпрепятстват развитието на бизнеса в България стана

...
Корупция и бюрокрация възпрепятстват развитието на бизнеса в България стана
Коментари Харесай

Корупция и бюрокрация пречат на бизнеса у нас

Корупция и администрация попречват развиването на бизнеса в България стана ясно по време на форума " Бизнес климатът в България - точка на топене ", проведен от " Движение България на жителите " и Реформаторски блок, с поддръжката на фондация " Конрад Аденауер ", който се организира през днешния ден в София.

Друго усложнение за предприемачите е и неналичието на правораздаване.

На форума участваха представители на десни политически партии, на работодателските организации, на интернационалните търговски камари и на бизнеса.

Въпреки многото плюсове на България все нещо не й стига, с цел да доближи положителни стопански равнища . Това съобщи зам.-председателят на ДБГ - Даниела Везиева.

Сред главните трудности Везиева посочи достъпът до пазара и неизползването на технологиите и нововъведенията. По думите и образованието е главен проблем. Трябва просветителният развой и бизнесът да се срещнат.

Тя акцентира, че това, че минималната работна заплата пораства, не значи, че приходите на хората се усилват. Зам.-шефът на ДБГ добави, че голям проблем е и непрекъснатата смяна на правната рамка, което затормозява правенето на бизнес у нас.

Електронно ръководство, нарастването на приходите и предвидимо държавно ръководство, с цел да може бизнесът да е спокоен за своето развиване за най-малко 10 година напред. Това било нужно, с цел да излезе бизнесът от " точката на заледяване ".

Торстен Гайслер, началник на фондация " Конрад Аденауер " за България, дефинира България като привлекателно място за правене на бизнес.

Членството на страната в Европейски Съюз, неналичието на мита, по-ниските налози, ниската инфлация, закрепения курс към еврото, географското състояние на страната са измежду аргументите България да положително място за бизнес. Той обаче акцентира, че корупцията, бюрократичната система, бавната администрация са част от проблемите, пред които се изправят задграничните вложители в България. По думите му данъчните управляващи у нас също основават голям брой проблеми на вложителите. Предприемачите се оплакват от метода на възлагане на публични поръчки. Тази теза поддържа и президентът на Италианската комерсиална камара в България - Марко Монтеки.

Няколко компании държат инфраструктурата у нас, подлага на критика Монтеки . По мнението му доста задгранични компании имат проблем с присъединяване в публични поръчки. Това било мястото за интервенция на страната.

Отстрани България наподобява постоянна, посочи някогашния министър на стопанската система Николай Василев и добави , че от най-задължените страни към този момент е измежду страните с дребни задължения.

По всички индикатори преди 13 години бяхме по-добри от Румъния, а в този момент те ни изпреварват и това е наш, а не техен проблем , отсече Василев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР