Корупция, бюрокрация, неефективна данъчна система и нисък трудов морал. Около

Корупция, бюрокрация, неефективна данъчна система и нисък трудов морал. Около ...

Какво мъчи бизнеса? Корупцията, но не само!.

Корупция, бюрокрация, неефективна данъчна система и нисък трудов морал. Около тези основни проблеми се обединиха участниците в кръгла маса на тема "Бизнес климатът в България – точка на размръзване", организирана от Движение "България на гражданите" (ДБГ), с подкрепата на на фондация "Конрад Аденауер".
На събитието присъстваха множество експерти и представители на различни политически партии от спектъра център-дясно.
Според председателя на фондацията за България Торстен Гайслер страната ни има с какво да се похвали относно чуждите инвестиции. Той обаче цитира данни, според които чуждите инвестиции у нас през 2006 г. са били 2,6 млрд. евро, а в периода 2010 - 2014 г. са спаднали до 1,2 млрд. евро. "Не всяка година може да е година на рекорди, но тези цифри ни дават възможност да обсъдим как да се увеличат те", отбеляза Гайслер.
Той открои няколко причини, които помагат на инвеститорите да изберат България: "Част сте от Европейския съюз, това винаги е плюс. Макроикономическите показатели са добри, инфлацията е ниска, има малък бюджетен излишък и нисък външен дълг". Експертът открои и ниските данъци като фактор, привличащ бизнеса. "Фиксираният към еврото курс, ниските разходи за работна ръка. Това не е добре за гражданите, но привлича чуждестранните инвеститори", каза още Гайслер и посочи геополитическото положение на България като голям плюс. 
Председателят на "Конрад Аденауер" обаче обърна внимание и на множеството пречки, с които се сблъскват инвеститорите. "Един бизнесмен със сигурност ще се запознае с тези фактори, преди да реши дали да инвестира тук", отбелязва той.
Като първи и основен фактор той изтъкна корупцията, цитирайки данни, според които сме най-ниско в множество класации, включително в такива за свободата на съдиите. "61% от мениджърите твърдят, че корупцията се отразява отрицателно на тяхната дейност, като се оплакват най-често от възлагането на обществените поръчки", каза Гайслер. Той коментира и новия закон, който трябва да се бори с корупцията, с думите, че Европейската комисия е показала, че иска да види по-сериозни усилия".

Като друг основен проблем на инвеститорите, Гайслер изтъкна и бюрокрацията - бавното предвижване на процедури и непрозрачните назначения в държавната администрация. 
Относно трудовия морал на работниците у нас той обяви, че е нормално да е нисък, с оглед на заплатите, които хората получават. "И в Германия да получаваш 300 - 400 лв. заплата - няма да имаш стимул да работиш", отбеляза той, отчитайки, че чуждите инвеститори се стремят да плащат високи заплати на своите служители.
По думите му данъчните власти у нас също създават множество проблеми на инвеститорите. "Има много случаи, при които те взимат премии от конкуренцията и стартират производства, които не стигат до реални наказания, но пречат изключително много на развитието на предприятието", разясни тезата си Гайслер и завърши: "Въпреки всичко обаче немските предприятия заявяват, че биха инвестирали в България".
Преди него изказване направи председателят на ДБГ Димитър Делчев, според когото правителството "продължава да поддържа децентрализираната система за назначаване и усвояване".
Той коментира и проекта за промени в Наказателния кодекс, който предвижда затвор за длъжностно престъпление в частния сектор. Според бизнеса проектът е противоконституционен. "Това ще е поредният инструмент за контрол над бизнеса. В държава, в която няма върховенство на закона, това е възможност за политически натиск и ограничаване на свободата за правене на бизнес в България", категоричен беше Делчев.
По думите му страната ни има относително добри показатели по отношение на бюджета и привидно ниски данъци, но страната пада с 11 позиции в класацията на Световната банка за свобода на правене на бизнес. "Освен първенец по корупция България е първа и по отношение на сивата икономика, която е около 30% тук, при 15% в Европа", цитира публични данни той.
Според него правителството отказва да предприеме действия за подобряването на бизнес средата и продължава отглеждането на администрация, която да изцежда бизнеса. "Антикорупционният закон е поредната имитация. С отлагането на въвеждането на електронните обществени поръчки и централизираните конкурси за държавната администрация, което би довело до централизирано изсветляване на процесите, правителството продължава да поддържа децентрализираната система за назначаване и усвояване", заяви Делчев. Той даде и примери - Суджукгейт, Хасковогейт, Септемвригейт.
"Досега всяка фирма плащаше по 2 пъти за сигурност, с приемането на закона за частната охрана ще платят и трети път, но без никакви гаранции, че ще има сигурност. С този закон се дава възможност на феодалните кметове да си направят частни армии за изборите и които да ги бранят от закона", каза още той.
По думите на бившия зам.-министър на икономиката Даниела Везиева (ДБГ) въпреки многото плюсове - на България все нещо не ѝ стига, за да достигне добри икономически нива. Тя счита за основни пречки достъпът до пазара и неизползването на технологиите и иновациите.
Тя отбеляза и образованието като основен проблем - и тази реформа, според нея, не е пълна. "Бизнесът не иска да ползва новосформираните системи за привличане на кадри. Бизнесът и образованието трябва най-сетне да се срещнат", категорична беше Везиева.
Според нея доходите на хората също са пречка - "Това, че минималната работна заплата расте, не означава, че доходите на хората се увеличават", каза Везиева, като изтъкна като огромен проблем и непрекъснатата промяна на правната рамка, което затормозява правенето на бизнес.
По думите ѝ, ако искаме да излезем от "точката на замръзване" са нужни няколко неща - електронно управление, увеличението на доходите и предвидимо държавно управление, за да може бизнесът да е спокоен за своето развитие за поне 10 г. напред. 
Бисер Манолов, който е водещ финансист и анализатор на пазарите у нас и в чужбина, от своя страна изтъкна, че към настоящия момент чуждестранните инвестиции заобикалят България. "Това се случва в цяла Източна Европа, но ние сме по-зле", каза той.
По думите му у нас има "класически симптоми за прегряване на икономиката". "Цените на недвижимите имоти са на своя пик. Икономиката е достигнала почти исторически най-високото си ниво на натовареност, а демографската катастрофа тотално деформира пазара на труда, което ще доведе до неустойчивост на социалните системи", отбеляза той в своята презентация. Според него поведението на потребителите силно зависи от нивата на лихвените проценти, които ще навлязат в цикъл на повишение.
Той призова за подготовка на икономиката за функциониране при по-високи лихвени нива в края на годината и за подобряване гъвкавостта на пазара на труда. "Трябва отговорно управление на публичните финанси и натрупване на фискални буфери", добави още Манолов.


Етикети:
Предишна Случайна новина Следваща ОЩЕ ОТ Икономика Пре:Откриване на бъдещето на Европа – темата, която обединява бизнеса и политическите дискусиите по време на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите Пре:Откриване на бъдещето на Европа – темата, която обединява бизнеса и политическите дискусиите по време на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите Изпълнителният директор на БДЖ: Не се трупат нови задължения Изпълнителният директор на БДЖ: Не се трупат нови задължения Почивката на Черноморието ще ни излезе с 11% по-скъпа тази година Почивката на Черноморието ще ни излезе с 11% по-скъпа тази година През март стартира поръчката за първия участък от пътя Видин – Ботевград През март стартира поръчката за първия участък от пътя Видин – Ботевград "Булгаргаз" предлага поскъпване на газа със 7% "Булгаргаз" предлага поскъпване на газа със 7% Интервю Още Има как да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на насилие в специализиран център, в който ...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма човека от областта Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад предприемач в Лондо Иван Димитров, "Музикаутор": Очертава се пълен хаос в сферата на Кметът на Тетевен сезира главния прокурор за продажба на част от коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar Избери емоция avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar Стари аватари avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ missing image Вижте колко струва един олимпийски медал
За спортистите, които са тренирали години, медалът от Олимпиада няма равен по стойност, но колко в действителност струват отличията? Са...
СЕМ глобява БНТ заради средния пръст на Ко... САЩ дават на Египет 1 млрд. долара за борб... Прокуратурата разследва насилието в дома в... Ким Катрал нападна Сара Джесика Паркър зар... НАЙ-ЧЕТЕНИ missing image Дневен хороскоп за 13 февруари
Овен Този вторник е важно да се пазите. Още от излизането си от дома се опитайте да се движите безопасно. Избягвайте големите струпван...
Камера засне катастрофата на руския самоле... Цветанов за третия пол и еднополовите брак... Тръмп заяви, че САЩ ще имат съвършено нови... Емил Кошлуков се извини за показания среде... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ missing image Сили на САЩ избиха стотици руски наемниц...
На 7 февруари, сряда, само в рамките на деня бяха убити няколкостотин военни в Сирия - и то такива, сражаващи се де факто под руски фла...
Писмото на НФСБ срещу Ска Келер стигна и д... България и Русия обсъдиха отношенията на М... Путин и Тръмп обсъдиха Близкия изток по те... Новините: Най-важното за деня, 12 февруари www.expert.bg Износът на българско вино намалял над 3 пъти за десетилетие Износът на българско вино намалял над 3 ... Пеевски не ходи на работа, а взима над 3000 лв. заплата Пеевски не ходи на работа, а взима над 3... В Благоевград откраднаха 21 машини за криптовалута В Благоевград откраднаха 21 машини за кр... 5,5-инчовите телефони са най-популярни в света 5,5-инчовите телефони са най-популярни в... www.iwoman.bg Силните жени винаги мислят много Силните жени винаги мислят много Поли Генова стана булка (видео) Поли Генова стана булка (видео) 5-те най-лоши типа софийски жени 5-те най-лоши типа софийски жени Мис Плеймейт 2017: Макароните са за простолюдието Мис Плеймейт 2017: Макароните са за прос... http://www.sportlive.bg Моуриньо продава не един, а двама титуляри през лятото Моуриньо продава не един, а двама титуля... Мъри Стоилов разкри истинската причина да остане в Астана Мъри Стоилов разкри истинската причина д... Луис Енрике взе решение за бъдещето си Луис Енрике взе решение за бъдещето си Официално: ЦСКА подписа с юноша на Порто Официално: ЦСКА подписа с юноша на Порто Интервю Още Има как да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на насилие в специализиран център, в който ...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма човека от областта Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад предприемач в Лондо Иван Димитров, "Музикаутор": Очертава се пълен хаос в сферата на Кметът на Тетевен сезира главния прокурор за продажба на част от Нови Най-четени Най-коментирани Какво мъчи бизнеса? Корупцията, но не само! ... 14 0 "Да, България" поиска президентско вето върху Закона на Пеевски за КТБ ... 35 0 Гърция обвини Турция в подклаждане на напрежението в региона ... 26 0 Какво означава, ако се будите в един и същи час всяка нощ ... 58 0 "Да, България": Риск от провал застрашава Пловдив 2019 ... 83 0
Източник: actualno.com