Корумпирана, но не създава проблеми за ЕС - под това

...
Корумпирана, но не създава проблеми за ЕС - под това
Коментари Харесай

"Ди Цайт": България е корумпирана, но безопасна за ЕС

" Корумпирана, само че не основава проблеми за Европейски Съюз " - под това заглавие немският в. " Ди Цайт " показа в четвъртък България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари.

За пръв път тази най-бедна страна в Европейски Съюз поема тази позиция, написа изданието и добавя, че българите може да са запълнили дупките по пътя сред летището в София и НДК, да са напълнили града с 3000 камери и каруците да изчезнат от улиците на столицата, само че не са сложили под надзор корупцията.

Авторът Томас Розер разказва Националния замък на културата като някогашен " олющен бункер " и изяснява, че постройката, осъвременена против 22.5 млн. евро е както знак на усилието на държавното управление страната да се показа добре, по този начин и на главния ѝ проблем - корупцията, тъй като прокуратурата проверява предходния шеф за корист с държавни средства.

Корумпираните чиновници няма от какво да се притесняват, добавя Розер. " Никой не слага съществено под въпрос участието в Европейски Съюз и НАТО, най-малкото тъй като е прекомерно явно, че страната ще закъса без тези два съюза. Така че България с готовност играе ролята си на сътрудник на Европейски Съюз на Балканите, който не основава проблеми и на който може да се разчита. "

Девизът на председателството е " Съединението прави силата ", само че за България към този момент това значи, че тя не се опълчва на огромните и преобладаващи страни в Европейски Съюз, добавя Розер. За миналите 11 години на участие страната се пробва да поддържа естетика в връзките с Брюксел и изключително с Берлин, а съгласно Евробарометър българите имат съвсем рекордно (57%) доверие в съюза.

Пропуснати шансове

Но също по този начин за 25 години България изгуби съвсем една пета от популацията си и в страната са останали най-вече възрастни хора, застрашени от беднотия при междинна пенсия от 170 евро. Повече от десетилетие след присъединението към Европейски Съюз България остава на дъното на съвсем всички статистики. Въпреки солидния стопански напредък от близо 3% от Брутният вътрешен продукт годишно и обществен дълг под 30% от Брутният вътрешен продукт емиграцията продължава.

Жизненият стандарт в градове като София, Пловдив, Бургас или Варна видимо се е подобрил през последните 10 години, освен ИТ секторът намира квалифицирани евтини служащи, нови автомагистрали, жп линии, пристанища и метро линии са построени благодарение на Европейски Съюз. Мнозина българи, обаче, считат, че страната им е пропуснала доста повече шансове спрямо другите включили се - прилежаща Румъния, да вземем за пример, към този момент настига Хърватия с помощта на много по-силен напредък.

Отдавна България желае да влезе в Шенген и въпреки да е покрила техническите условия граничарите ѝ са считани за корумпирани, продължава публикацията. Популисти и социалисти прокарват проруски курс. Ограда по границата с Турция стартира да се издига още преди Унгария да запечата през 2015 година достъпа от Сърбия и Хърватия, мигрантите, опитващи да минат през България, се оплакват от побоища и кражби от полицията, а в граничните региони ги чакат националистически отряди и депутати.

Авторът среща читателите на " Ди Цайт " и с цитати от изявления на вицепремиера Валери Симеонов, поради които през октомври бе наказан в Бургас за потребление език на омразата.

Корумпираните няма от какво да се боят

" Такива отклонения по време на председателството биха уязвили репутацията на България. Но на първо място страната страда от корупция и едва господство на закона. Проучване на Европейския парламент от 2016 година твърди, че корупцията коства 15% от Брутният вътрешен продукт на България всяка година. Олигархични и и бизнес ползи държат политиката и правораздаването под надзор - до момента в който направилите закононарушения политици в прилежаща Румъния всеобщо свършват в пандиза, в България корумпираните чиновници към момента съвсем нямат причина, че ще бъдат глобени. "

Розер изрежда и отсъствието на други коригиращи фактори за корумпираните - отчетите на Европейската комисия остават съвсем без последствия, а медиите вместо да работят като тревога са станали беззъби и за годините на участието си в Европейски Съюз страната слезе от 51-о на 109-о място в класацията за независимост на медиите на " Репортери без граници ".

" Дори държавното управление не има вяра в антикорупционен закон, признат небрежно преди Коледа. Той няма да свърши работи и тъй като в него не се пази анонимността на информаторите, показва вицепрезидентът на България Илиана Йотова: " Прокараха го, единствено с цел да можем да заявяваме при започване на европредседателстгвото, че си имаме антикорупционен закон. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (10)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР