Корсика е родното място на Наполеон Бонапарт, чиито родители са

...
Корсика е родното място на Наполеон Бонапарт, чиито родители са
Коментари Харесай

Генуа продава на Франция остров Корсика

Корсика е родното място на Наполеон Бонапарт, чиито родители са били дребни, неособено богати аристократи. На 15 май 1768 година Генуа продава Корсика на Франция. На 8 – 9 май 1769 година войската на Република Корсика, командвана от Паскал Паоли и бащата на Наполеон Шарл Бонапарт губи борбата при Понте Нову и Франция окупира Корсика. На корсиканските благородници им е била препоръчана опцията да придобият френски звания, в случай че потвърдят, че са благородници. Родителите на Наполеон се възползвали от предоставената опция и отишли в съд във Франция. Както доста други корсикански благородници, те изпратили Наполеон във френско учебно заведение. На 30 ноември 1789 година Корсика е анексирана от Франция с указ на Учредителното заседание на Франция.
Друга значима фигура е Паскал Паоли (1725 – 1807), корсикански военачалник и родолюбец, който се борил за корсиканската самостоятелност – първо против Генуа, след това против Франция.
Депутат в Националното заседание на Франция, както и прочут политик, правист и юрист от първата половина на 20 век, който е родом от Корсика е Винсент дьо Моро-Гиафери (1878 – 1956).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР