Корпусът на иранската Революционна гвардия съобщи, че е заловил британски

...
Корпусът на иранската Революционна гвардия съобщи, че е заловил британски
Коментари Харесай

Иран е задържал британски танкер за контрабанда на петрол

Корпусът на иранската Революционна армия заяви, че е заловил английски танкер в Ормузкия пролив, съобщи Би Би Си, като цитира ирански държавни медии.

Припомняме, че ден по-рано Държавната телевизия на Иран разгласи, че силите на Революционната армия са задържали задграничен танкер с 12 души екипаж, упрекнат в контрабанда на нефт.

Революционната армия посочи, че арестуваният транспортен съд е същият, който те са изтеглили на буксир в неделя, откакто той е изпратил сигнал за злополучие.

Няма данни за ранени.

Собствениците на танкера Stena Impero, пътувал за Саудитска Арабия, споделят, че не са съумели да се свържат с кораба и се насочват на север към Иран. Компанията твърди, че на борда има 23 чиновници.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи разгласи по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше претрупан с 2,1 млн. барела лек недопечен нефт за Сирия. Корабът беше арестуван благодарение на английски морски пехотинци по-рано този месец край крайбрежията на Гибралтар.

Хаменеи назова задържането на кораба " пиратство ".

Съединени американски щати са били осведомени за случая. Очаква се Вашингтон и Лондон да обсъдят случая.

Задържането на кораба идва и в подтекста на изостреното напрежение сред Съединени американски щати и Иран по отношение на разпадането на нуклеарното съглашение от 2015 година, подписано сред Техеран и международните сили. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР