Корпусът на бъдещия флагман на Военноморските сили на Украйна –

...
Корпусът на бъдещия флагман на Военноморските сили на Украйна –
Коментари Харесай

Бъдещият флагман на украинските ВМС е създаден със стомана от легендарния Азовстал

Корпусът на бъдещия флагман на Военноморските сили на Украйна – корветът " Хетман Иван Мазепа ", е изработен от стоманата на именития „ Азовстал “ и ММК „ Илич " – героичните участници в защитата на  Мариупол, съобщи Укринформ.   

Стоманата за кораба, чието строителство скоро ще бъде приключено в Турция, е излята в заводите " Азовстал " и ММК „ Илич " от групата " Метинвест " на Ринат Ахметов още преди започването на пълномащабната съветска инвазия   

" Когато през септември 2021 година стартира построяването на корвета, никой не можеше да допусна, че след половин година металът за неговия корпус ще стане изключителна необичайност. А след това " Метинвест " съобщи за построяването му 1000 тона горещо валцуван лист стомана: част от нея идва непосредствено от Мариупол, а друга от италианския цех Metinvest Trametal, където прокатният лист е изработен от стоманени плочи – още веднъж направени в " Азовстал. “  – се споделя в известие на „ Метинвест ".

През февруари мариуполските комбинати прекратиха работа. Последваха месеци на блокада, всекидневни бомбардировки и обстрели. " Азовстал " се трансформира в знак на несъкрушимостта и издържливостта на украинците, а довоенната стомана на мариуполските комбинати заживя нов живот.

Бъдещият флагман „ Хетман Иван Мазепа " беше тържествено спуснат на вода в Истанбул на 2 октомври. Скоро той ще получи модерно въоръжение и заеме мястото си във военния флот на Украйна. Именно с този транспортен съд ще стартира нова ера за украинските Военноморски сили.

Последната партида метал, създаден в " Азовстал ", също беше предадена в помощ на Украйна – тя беше дарена за изработването на гривни " Символ на твърдост ". Всички средства от продажбите им (украинците ги изкупиха за един ден) бяха предадени на платформата UNITED24 по план за набиране на средства за бъдещата " Армия от дронове " на Украйна.

Всяка гривна е направена от 5 грама стомана, създадена от прокатен стан 3600 на комбината " Азовстал ". Това е същата стомана, от която през 1981 година е направена шахта за изстрелване на галактически транспортен съд. През 2022 година листопрокатният завод, в който ситуиран станът 3600, стана едно от местата на героичната защита, които приютиха бранителите на Мариупол.

Сега заводите на компанията на Ринат Ахметов създават специфична стомана, от която към този момент са направени 150 хиляди бронежилетки за украинските воини.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР