Корпорацията създава сигурни и надеждни процесори, базирани на инструменти с

...
Корпорацията създава сигурни и надеждни процесори, базирани на инструменти с
Коментари Харесай

Open Se Cura: новият проект на Google за разработване на чипове с изкуствен интелект

Корпорацията основава сигурни и надеждни процесори, основани на принадлежности с отворен код.

Гугъл разгласи Open Se Cura – софтуерен и хардуерен план, който опростява създаването и инспекцията на чипове за логаритми, свързани с машинно образование и изкуствения разсъдък. Проектът се базира на отворени технологии като платформата OpenTitan, архитектурата RISC-V, микроядрото seL4 и езика за програмиране Rust.

Open Se Cura включва операционната система CantripOS и хардуер, особено планиран да обезпечи високо равнище на сигурност и надеждност. Операционната система CantripOS е основана на микроядрото seL4, което има математическо доказателство за уместност и изолира сериозните съставни елементи от останалата част на системата. Всички систематични услуги и приложения са написани на езика Rust, което предотвратява появяването на неточности в паметта. За тестваните компилации се употребява пакетът принадлежности CAmkES, а за осъществяването на моделите за машинно образование – пакетът принадлежности IREE.

Хардуерът на Open Se Cura е основан на платформата OpenTitan, която е отворена реализация за надеждни хардуерни съставни елементи (Root of Trust, RoT). Тези съставни елементи обезпечават отбрана против външни офанзиви и вътрешни повреди, както и разрешават засвидетелствуване на достоверността и целостта на системата. Процесорното ядро за Open Se Cura се основава на архитектурата RISC-V, която е отворена и гъвкава за модификации.

Проектът Open Se Cura има за цел да сътвори профилирани чипове, които могат да се употребяват в области, в които е належащо да се обработва сензитивна информация благодарение на машинно образование и изкуствен интелект. Такива чипове могат да се употребяват да вземем за пример в системите за различаване на лица и глас и в други решения, свързани с персонални данни. Комбинацията от тествано ядро на операционна система и надеждни хардуерни съставни елементи подсигурява, че системата ще работи несъмнено и надеждно.

В създаването на Open Se Cura и CantripOS вземат участие освен Гугъл, само че и други компании и организации като lowRISC, Antmicro и VeriSilicon. Разработките на плана, в това число изходният код и схемите, се популяризират под лиценза Apache 2.0 и са налични за проучване и потребление.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР