Корпорациите по света трябва да плащат поне 15% данък върху

...
Корпорациите по света трябва да плащат поне 15% данък върху
Коментари Харесай

САЩ застават зад глобален корпоративен данък от минимум 15%

Корпорациите по света би трябвало да заплащат най-малко 15% налог върху облагата си, съобщи Министерството на финансите на Съединени американски щати, представено от Си Ен Би Си.

Окончателният данък може да бъде даже по-висок, само че съгласно министерството тези 15% съставляват минимална стойност, като „ договарянията би трябвало да продължат да бъдат амбициозни и да вървят към повишение на % “.

В момента основаните в Съединени американски щати компании заплащат 21% налог върху облагата си – равнище, до което се стигна по време на ръководството на някогашният президент Доналд Тръмп. Преди това данъкът върху облагата на корпорациите беше 35%.

Според ново предложение на президента Джо Байдън данъкът ще бъде вдигнат до 28%. Белият дом обаче желае данъчните му проекти да окажат въздействие и отвън границите на страната.

Финансовият министър Джaнeт Йeлън от много време приказва за изгодите от световен най-малък налог за огромните интернационалните компании. Според нея това ще обезкуражи фирмите да местят регистрациите си в страни с ниски налози, макар че множеството от активността им се прави в Съединени американски щати.

„ Министерството на Йелън има вяра, че интернационалната данъчна конструкция би трябвало да бъде нормализирана и че световните условия на работа би трябвало да бъдат обективни.  Трябва да създадем среда, в която страните работят дружно, с цел да поддържат данъчната си база и да подсигуряват, че световната данъчна система е обективна и оборудвана с нужните принадлежности, с цел да дава отговор на потребностите на международната стопанска система и на 21-ви век “, споделят от ведомството.

Йелън е неприкрит критик на така наречен „ конкуренция до дъното “, при която страните понижават налозите си в опит да притеглят интернационалните компании.

Въвеждането на световен най-малък налог върху облагите на корпорациите може да понижи тласъците за сходни дейности, въпреки че не е ясно какъв брой държавни управления биха взели присъединяване в сходна самодейност.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР