Корпоративните отчети на европейските компании са се насочили към силно

Корпоративните отчети на европейските компании са се насочили към силно ...

Една индустрия дърпа надолу всички останали сектори в Европа.


Корпоративните отчети на европейските компании са се насочили към силно представяне през третото тримесечие, но един сектор дърпа всички останали надолу. Още по тематаСвиването на основните лихви може да унищожи капитализмаМ. Митренцев: Оптимизмът на пазарите в САЩ се дължи на спекулации, не на реални действия

Енергетиката, според Barclays и Bloomberg Intelligence, е секторът, отговорен за голяма част от негативните финансови резултати в региона от този период. Въпреки че печалбата за акция за представителите на паневропейския индекс Stoxx 600 до голяма степен успява да победи силно занижените консенсусни очаквания, тя намалява с около 4,7%, посочва в бележка до клиентите Еманюел Кау, стратег в Barclays.

Според него, ако се изключат петролните и газовите компании, тази печалба ще се покачи с 0,5 на сто.

Печалбата на енергийните компании се понижи с около 26 на сто през разглежданото тримесечие, посочват още от Barclays, регистрирайки най-голям спад по индустрии след сектора на суровините, който обаче има по-слабо присъствие в Stoxx 600.Това допринася за най-ниския ръст на печалбата за акция (EPS) за последните три години за представителите на бенчмарка. Петролните и газовите компании разочароваха и по отношение на ръста на продажбите.

Основният виновник за спада при печалбата е понижението на петролните цени, смятат Тим Крейгхед и Лорън Дюлет, анализатори на Bloomberg Intelligence. Те отбелязват, че през третото тримесечие на годината сортът Брент се е търгувал с цена от около 20 на сто по-ниска от стойностите от преди година.

Все пак мащабното надминаване на очакванията на анализаторите в рамките на Европа означава, че ръстът на печалбата само „се забавя в съответствие с инерцията на активността и не представлява рязък спад“, посочва Кау.

Източник: investor.bg