Корпоративните изследователски центрове на АББ са осигурили основите за много

...
Корпоративните изследователски центрове на АББ са осигурили основите за много
Коментари Харесай

Как пчелите на АББ спомагат за анализа на големи масиви от данни


Корпоративните проучвателен центрове на АББ са обезпечили основите за доста от революционните технологии на компанията. Но корпоративният R&D център на АББ в Полша не е единствено център за новаторска изследователска активност. Той е и дом на сред 50 000 и 60 000 пчели, които населяват мини-пчелин на покрива на постройката.

Това, което в началото довежда пчелите в центъра, е пристрастеността на разпален пчелар от личния състав, искащ да подкрепя околната среда. Но по-важното е, че пчелите създават нещо по-ценно за откривателите от меда: голям брой извънредно потребни тестови данни.

“Винаги се опитваме в огромното корпоративно тяло, което съставлява АББ, да поддържаме и една дребна “душа” на компанията. Един ден си казахме - за какво да не създадем това тук на нашия покрив? Но освен поради меда, а и с цел да се опитаме да използваме преимуществата на тази огромна популация за нашите научни цели”, изяснява Марек Флорковски, Директор на Корпоративния проучвателен център на АББ в Краков. “Започнахме с дребни елементарни датчици за мокрота, температура, въздушни условия, CO2, след което добавихме някои камери - бързи, инфрачервени и хиперспектрални камери.”

Първият кошер, подложен на покрива на изследователския център през юли 2017 година, е бил населяван от едно пчелно семейство, наброяващо към 10 000 инсекти. Доминик Лис, експерт по сградна автоматизация в изследователския център, е пчелар деец, притежаващ над 20 свои лични кошера. Той взе участие интензивно в разширението на пчелина на АББ и превръщането му в една от най-внимателно изучаваните пчелни колонии в света.

Една от профилираните области в центъра е създаването на компютърни логаритми за пояснение и разбор на големите масиви от данни, получавани от най-различни датчици в оборудването, създавано от АББ. За тестването на тези логаритми е извънредно потребен достъпът до големи количества и най-различни типове данни от действителния живот. Оказва се, че една дейна колония от пчели е отличен генератор на големи размери необработени данни.

“В днешното цифрово общество данните са ценност”, споделя Флорковски. “Но в действителност освен самите данни, само че и обработването и тълкуването им. И тъкмо това вършим ние в този момент. Опитваме се да разработим избрани логаритми за различаване на шаблони, логаритми за подредба, както и да ускорим тези логаритми.”

Кошерите на обекта в Краков са картографирани детайлно и биват следени когато и да е от голям брой видео камери. Информация за температурите и влажността вътре в кошера и тежестта му непрестанно се предава към сървър.

“В науката доста постоянно казусът е - също както и в материалната просвета - съществуването на положителни образци. Това важи също и за огромните масиви от данни и логаритми. Необходим ни е масив от данни, който да изобразява избран развой - а тук с пчелите имаме термични процеси, имаме свръхбързо държание, имаме постепенно държание, имаме различаване на придвижвания, различаване на шаблони. Затова противоположната връзка, която получаваме от сътрудниците, е че това е един извънредно потребен експеримент”, изяснява Флорковски.

Потоците от получени данни се употребяват за тестване на сензорните техники, както и на аналитични логаритми. Например, изображението от една камера, ориентирана към входа на кошера, е потребна при създаването на система за разкриване на изображения и броене на обекти на база на видео предаването. Много пчели изхвърчат от кошера по едно и също време и учените се пробват да открият способ, по който да ги преброяват, вземайки поради тяхната скорост, дребни размери и фона към тях. Голямото количество данни разрешава на откривателите да опитват.

“Кошерите в действителност ни разрешават да разиграваме и тестваме всички аспекти на разбора на данни - датчици, придобиване, разбор и визуализация на данни”, споделя Маихал Оркиз, старши основен академик в изследователския център. “Да вземем да вземем за пример приложение като идентификация на пчелите, разкриване и следене на пчелите. Това може непосредствено да бъде отнесено към следене на обекти в производствата или на морски контейнери, да вземем за пример.”

“Чувствам се горделив в доста аспекти”, споделя Флорковски. “Ако желаете да бъдете новаторска компания, би трябвало да пробвате нещо неконвенционално. Това е в действителност смисълът.”

Тези креативен опити са генерирали някои нови хрумвания и са съдействали за рационализиране на актуалното положение на техниката. А също така са донесли и един сладостен второстепенен артикул: мед, изработен в АББ.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е новаторски софтуерен водач с обстойно портфолио за цифровите промишлености. Продължавайки своята над 130-годишна история в нововъведенията, АББ през днешния ден е водач в цифровите технологии с четири насочени към клиентите, международни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и дискретна автоматизация, поддържани от общата цифрова платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива активност в над 100 страни и разполага с над 147 000 чиновници.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР