Коронавирусната пандемия е най-голямото изпитание, пред което е изправен Европейският

...
Коронавирусната пандемия е най-голямото изпитание, пред което е изправен Европейският
Коментари Харесай

Меркел се хвърля да спасява Евросъюза

Коронавирусната пандемия е най-голямото тестване, пред което е изправен Европейският съюз в своята история, съобщи в понеделник канцлерът Ангела Меркел, като акцентира, че Германия е " подготвена да способства " за усилването на блока.

" Според мен Европейският съюз стои пред най-голямото тестване от основаването си ", сподели Меркел пред публицисти преди основна конференция на финансовите министри от еврозоната, на която да се изготви стопански избавителен проект за блока, съобщи Агенция Франс Прес.

" Всеки един е също толкоз обиден, колкото и другите, и затова, това е в полза на всички нас. В интерес на Германия е Европа да излезе мощна от това тестване ", акцентира тя.

Дискусиите сред водачите на Европейски Съюз по отношение на това, от какво би могъл да се състои европейския пакета от помощи, бяха изпълнени с разлики сред най-силно засегнатите от ковид държавни и стопански по-силните страни.

Италия, Франция и Испания приканват Германия, Австрия и Холандия за издаване на общ дълг по формата на взаимни облигации, с цел да се смекчи икономическото влияние от пандемията. Консервативните северни страни обаче се притесняват, че сходен проект в последна сметка ще значи причинност на всички държавни задължения.

На конференцията в понеделник Меркел повтори позицията на немското държавно управление за активиране на избавителния фонд на Европейски механизъм за непоклатимост (ESM), за който финансовият й министър Олаф Шолц съобщи, че може да бъде задействан " без безсмислени условия ", с цел да помогне на страните в битка с Covid-19.

Канцлерът на Германия обаче не загатна противоречивите принадлежности за издаване на общ дълг, добили известно като " коронаоблигации ".

Меркел също по този начин сподели, че би трябвало да се извлече поука от вирусната пандемия, че Европа би трябвало да стартира да се самозадоволява при производството на значими медицински такъми, като да вземем за пример защитни маски за лице. " Независимо от обстоятелството, че този пазар сега е конфигуриран в Азия, имаме потребност от известна самодостатъчност или най-малко дирек от лично произвеждане " в Германия или другаде в Европейския съюз, сподели тя.

Не е рационално прекомерно рано да се анулират вирусните ограничавания, счита Меркел.

Германският канцлер също по този начин съобщи, че не би било рационално премахването на коронавирусните ограничаващи ограничения в нейната страна да стане прекомерно рано.

" Ако немските управляващи бих разкрили през днешния ден евентуална дата за облекчение на ограниченията, ние бихме били неприятно държавно управление ", акцентира тя. Всички ограничавания ще бъдат отстранени последователно и в миг, когато се появи такава опция, разясни Меркел.

Коментирайки проекта на австрийския канцлер Себастиан Курц за рестартиране на части от стопанската система до началото на май, Меркел означи, че " Австрия постоянно е била крачка пред нас в тези неща ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР